RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha 4000 soldater i Rios slum

Myndighetene i Rio de Janeiro ba tirsdag Brasils regjering om militær hjelp for å beskytte byen mot narkokrigen som raser i Rios største slum.

Hittil har kampene i slumbyen Rocinha krevd minst ti menneskeliv, og mange skoler har måttet stenge på grunn av uroen.

Med store politistyrker på hvert gatehjørne opplevde bydelen natt til tirsdag sin første rolige natt siden kampene begynte sist fredag. Men selv om politiet har fått kontroll over situasjonen, ber delstatsguvernøren i Rio, Rosinha Matheus, om militær hjelp for å beskytte Brasils nest største by og viktigste turistmagnet mot narkokrigen som raser i slumområdet.

- Å bekjempe narkotikahandel er den føderale regjeringens plikt. Jeg ønsker dens støtte, sa Matheus.

Anthony Garotinho, som er delstatens sikkerhetsminister, har bedt regjeringen utplassere 4000 spesialtrente soldater, blant annet fallskjermsoldater, i problembydelen Rocinha og andre urolige områder.

Åpner for styrker
Justisminister Marcio Thomaz Bastos sa mandag at regjeringen kan være villig til å sette inn militære styrker for å sikre fred i Rio, men kritiserte tonen til delstatens sikkerhetsminister.

- Dette er ikke måten å gjøre det på. Hei, send meg 3000 mann eller send meg 500 mann, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

De væpnede styrkene er ikke et instrument som en delstat kan forlange å få tilgang til og kontroll over, påpekte han. Regjeringen har heller ikke mottatt noen formell forespørsel om soldater fra myndighetene i Rio, ifølge Bastos, som understreker at president Luiz Inacio Lula da Silva vil avgjøre om det skal sendes soldater.

Skoler stengt
Oppgjøret som pågår mellom rivaliserende gjenger i Rios narkotikamiljø handler om å skaffe seg kontroll over et av byens mest attraktive områder for distribusjon av narkotika. Omkring 150.000 mennesker bor i slumbydelen Rocinha, og mandag måtte 1200 politifolk okkupere området og blokkere innfartsveiene til bydelen for å gjenopprette ro og orden. Politiet brøt dessuten opp to krigførende gjenger og tvang bandelederne på flukt.

Frykt for nye skyteepisoder har ført til at de fleste av skolene i området fortsatt er stengt.

De fleste av Rios slumområder, de såkalte favelaene, finnes i storbyens fattigere bydeler, men skyting i og i området rundt Rocinha truer et av Rios luksuriøse strandområder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere