Vil ha britene ut av Irak

55 prosent av de spurte i en meningsmåling mener de britiske styrkene i Irak bør trekkes ut av landet etter at irakerne selv har overtatt makten i landet 30. juni.

I april mente tvert imot 51 prosent av de spurte at de britiske soldatene burde bli i Irak så lenge som nødvendig, ifølge en måling som ble foretatt av instituttet ICM.

Men ifølge den siste målingen, som er publisert i avisen The Independent mandag, mener bare 28 prosent av de spurte at de britiske styrkene skal bli i Irak etter 30. juni.

57 prosent av kvinnene og 53 prosent av mennene i rundspørringen er nå motstandere av ethvert britisk, militært nærvær i Irak, ifølge meningsmålingen.

Sa unnskyld
Søndag ba Storbritannias statsminister Tony Blair om unnskyldning for mishandlingen av krigsfanger i Irak.

Samtidig lovet han å straffe de som hadde ansvaret for ugjerningene.

- Vi ber alle som er blitt mishandlet av våre soldater inderlig om unnskyldning. Dette er fullstendig uakseptabelt, sa Blair under et intervju med den franske TV-kanalen France 3.

- De ansvarlige vil bli straffet i henhold til militærets disiplinærregler, sa regjeringssjefen, som er på besøk i Frankrike.

- La meg gjøre det helt klart at dersom disse tingene faktisk har skjedd, er det fullstendig uakseptabelt, la han til.

- Kjent i ett år
Søndag kveld kom det imidlertid fram nye opplysninger som tyder på at både britiske og amerikanske myndigheter allerede for lenge siden ble informert om anklagene om mishandling av fanger i irakiske fengsler.

- Den britiske regjeringen ble allerede i mai 2003 advart om påstander om mishandling, sier Amnesty.

Britiske tjenestemenn i Irak var ikke klar over at fanger i Irak ble mishandlet av amerikanske og britiske soldater, fastholder den tidligere britiske sjefen i Irak, Jeremy Greenstock.

- Vi var ikke involvert i og vi visste ingenting om avhørsmetodene, eller på noen måte hvordan folk ble behandlet, sier Greenstock i et intervju med den britiske avisen The Daily Telegraph mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.