*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha dødsstraff for Lynndie England

Torturen mot fanger i Abu Ghraib-fengselet har sjokkert en hel verden. Her ett av skandalebildene med Lynndie England. Foto: (CBS/Sixty Minutes)

Slektningene til fangene i Abu Ghraib krever dødsstraff for Lynndie England og de andre som står bak fangemishandlingen. I dag starter den første rettssaken.

19.05.04 09:17

Lynndie England og de andre amerikanske fangevokterne bør bøte med livet, mener pårørende til de som er blitt utsatt for amerikanernes grusomheter i Abu Ghraib.

- Dersom de virkelig gjorde slike forbrytelser, bør de henrettes, sier Odai Ibrahim mens han ventet på å få besøke slektninger i fengselet, til Fox News.

Ett år er maksimum
Han blir nok skuffet. Soldatene blir stilt for amerikansk riksrett, og der vil de få en helt annen straff en de ville fått av en irakisk, islamsk domstol. Den første soldaten som møter i retten, Jeremy C. Sivits, risikerer bare ett års fengsel, en bot, lønnsnedgang og oppsigelse på grunn av dårlig oppførsel.

Sivits er tiltalt for å ha tatt bilder av nakne fanger, mishandling av en fange ved å ha ført ham «til å bli plassert i en haug på gulvet for å bli angrepet av andre soldater» og tjenesteforsømmelse for ikke å ha beskyttet fanger fra mishandling og grusomheter. Det er ventet at han sier seg skyldig onsdag.

Rettferdighet?
- Noen har vært inne i det fengselet i to år, og de er uskyldige. Maksimumsstraffen for amerikanerne er ett år. Er det rettferdighet, undrer Odai Ibrahim.

Også Abdul-Rahman er opprørt. Han ble arrestert sammen med broren sin, men slapp siden fri. Broren sitter ennå i fengselet.

- Denne retten vil ikke bringe rettferdighet. Det er visvas! De burde stilles for retten av irakere. Ifølge islamsk lov burde de bli henrettet, sier Rahman.

Rettssakene starter onsdag i et midlertidig rettslokale ved det amerikanske hovedkvarteret i Bagdad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.