RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scenpix/EPA/GIORGIO BENVENUTI)

Vil ha folkeavstemning i EU

Sist oppdatert:
EU-kommisjonens president Romano Prodi tar til orde for en storstilt felleseuropeisk folkeavstemning om utkastet til ny EU-grunnlov.

Romano Prodi tar i Newsweek til orde for en super-folkeavstemning om EU-grunnlov.

- Løsningen kan bli en europeisk folkeavstemning, samme dag i alle europeiske land. Tenk dere en folkeavstemning for en halv milliard mennesker, sier Prodi til Newsweek.

- Et ja vil tvinge Europa framover i svært høy hastighet, sier Prodi til tidsskriftet.

Forslaget til ny EU-grunnlov ble lagt fram i juni 2003, men i desember samme år brøt et toppmøte sammen uten at det ble oppnådd enighet.

Tyskland og Østerrike har også tatt til orde for en felles folkeavstemning i EU, i håp om at dette skal forhindre en europeisk splittelse.

Prodis utspill kan få følger for statsminister Tony Blairs plan om å la britene si sin mening om grunnloven i en folkeavstemning. Det er politisk sjansespill ettersom et stort flertall av britene i dag er motstandere av EU-grunnloven.

Det samme kan være tilfelle i Frankrike, der president Jacques Chirac derfor er lite lysten på en folkeavstemning. Chirac har fortsatt folkeavstemningen om Maastricht-traktaten i 1992 friskt i minne, der det ble ja-flertall med et nødskrik i Frankrike.

Danmark og Irland har alt bestemt seg for å holde folkeavstemninger, og Nederland, Polen og Spania vil trolig gjøre det samme.

Alle EU-landene må gi sin tilslutning til den nye grunnloven, før den kan tre i kraft.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere