Vil ha fredsseilas med Hurtigruta

Situasjonen på Haiti er eksplosiv og kan fort komme helt ut av kontroll. Nå vil Norge ta de stridende partene med på en fredsseilas med Hurtigruta.

Konflikten mellom opposisjonen og det sittende regimet under president Jean-Bertrand Aristide har ført til en rekke sammenstøt og drap. Opposisjonen krever presidentens avgang, noe han så langt har avvist. Tirsdag lovet imidlertid Aristide å skrive ut nyvalg innen seks måneder, men opposisjonen er negativ til utspillet.

Det er mot denne bakgrunnen at norske krefter tar initiativ til et nytt møte mellom Haitis stridende parter, nærmere bestemt om bord i Hurtigruta langs norskekysten.

- Dette blir en oppfølging av tidligere møter vi har hatt, sier spesialrådgiver Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp.

Skauen har sammen med byråsjef Kristin Hoem Langsholt i Utenriksdepartementet hovedansvaret for å drive fram den norskfinansierte dialog- og forsoningsprosessen mellom Haiti og Den dominikanske republikk.

Nye omgivelser

Forsoningsarbeidet mellom de to landene pågår fremdeles, selv om hovedvekten nå legges på de interne forholdene på Haiti på grunn av den politiske uroen.

- Det er på Haiti skoen trykker mest, sier Skauen.

Såkalte nøkkelpersoner fra Haiti og Den dominikanske republikk har allerede møttes i Norge ved noen anledninger, senest i september. De norske tilretteleggerne håper et møte på Hurtigruta kan finne sted i begynnelsen av mars.

- Vi bruker gjerne omgivelser som kan være litt annerledes, sier Skauen, som har særlig erfaring fra fredsprosessen i Guatemala.

Skauen håper å få med partene på å "sette seg på Hurtigruta ett eller annet sted og så bruke dagene til å snakke sammen ".

Det norske engasjementet på Haiti og Den dominikanske republikk har pågått i flere år, og like før jul ble det bevilget tett oppunder 1 million kroner til videreføring av dialog- og forsoningsarbeidet.

Omstridt president

Den spente politiske situasjonen på Haiti er knyttet til den omstridte presidenten Jean-Bertrand Aristide. Aristide, som i 1994 ble gjeninnsatt som Haitis president etter en amerikansk militærinvasjon, synes i dag stadig mer isolert.

I dag tar den tidligere presten "nær sagt bare imot beskjed fra Vårherre selv", har Petter Skauen tidligere uttalt.

Mye av misnøyen med president Aristide bunner i utarming av befolkningen.

- Landet og folket har mistet troen på myndighetene. De er overlatt til seg selv, fanget i sin egen fattigdom, og de ser ingen resultater etter Aristide. Store folkemengder i slummen som tidligere støttet Aristide, har i dag vendt ham ryggen, sier Skauen, som vender tilbake til Haiti de nærmeste dagene.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag