*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha full olje-kontroll

Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani Foto: (Scanpix)

Irak vil ta full kontroll over de største oljefeltene i landet gjennom et nytt nasjonalt oljeselskap.

25.01.07 15:41

Det opplyser Iraks oljeminister Hussain Al-Shahristani. Han sier også at den nye nasjonale oljegiganten kommer til å be internasjonale selskaper om hjelp til å produsere og eksportere olje, melder Reuters og arabiske medier.

Ifølge Al-Shahristani kommer 27 oljefelt i Irak til å bli kontrollert av det nye selskapet.

Han hevder også at samtalene med internasjonale selskaper kommer til å starte så snart den nye loven blir godkjent av nasjonalforsamlingen. Det er ventet å skje i løpet av noen få dager.

Iraks Norden-ambassadør Ahmad Bamarni møtte allerede forrige uke Statoil i Oslo for å diskutere saken.

Les også:Irak-ambassadør møtte Statoil

Ifølge den nye olje- og gassloven vil en kommisjon ledet av statsministeren eller visestatsministeren være øverste myndighet for det nasjonale oljeselskapet. Kommisjonen skal ha myndighet til å eventuelt bryte tidligere avtaler med oljeselskaper som de regionale myndighetene har inngått.

Assim Jihad, talsmann for det irakiske oljedepartementet, har tidligere bekreftet overfor Nettavisen at DNOs avtale i Nord-Irak må revurderes når den nye loven er på plass.

- Alle tidligere kontrakter må tilpasses i forhold til den nye olje- og gassloven. Det nasjonale rådet for olje og gass som vi vil etablere kommer til å ha ansvar for å løse alle problemer i forbindelse med tidligere kontrakter, sa Assim Jihad til Nettavisen i forrige uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.