RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha Howard etter Duncan Smith

(AP)
Michael Howard er favoritt til å bli ny leder av det konservative partiet i Storbritannia, etter at Ian Duncan Smith ble kastet onsdag.

I den avgjørende voteringen onsdag stemte 90 av partiets parlamentarikere for å bytte ut Duncan Smith, mens 75 stemte mot.

Raskt utpekt
Umiddelbart etter at de hadde sparket sjefen sin, begynte toryene onsdag kveld jakten på en ny leder av tory-partiet. Og Michael Howard ble raskt utpekt som favoritt til å ta over lederjobben.

Få timer etter voteringen ba en gruppe høytstående medlemmer av tory-partiet tidligere innenriksminister Michael Howard (62) om å stille til valg som ny leder. Howard er partiets finanspolitiske talsmann og tilhører det konservative partiets høyrefløy.

Ifølge Howards medhjelpere kommer han ikke til å kommentere sitt lederkandidatur før utpå dagen torsdag.

De britiske avisene var torsdag ikke i tvil om at Howard blir den nye lederen i det konservative partiet.

Kong Howard
"Howard klar til å lede toryene", var overskriften i den høyreorienterte Daily Telegraph. Mens overskriften i den konservative tabloidavisa Daily Mail lød: "Kroning av kong Howard". Tabloiden The Sun brukte førstesiden til å titulere Michael Howard: "Mister Right".

Også avisene Financial Times, The Times og The Guardian peker ut Howard som ny leder av tory-partiet.

Howards tilhengere tror han vil klare det Ian Duncan Smith mislyktes i: Stille Blair til ansvar for alt fra offentlige tjenester til Irak-krigen.

Duncan Smith klarte ikke å utnytte det som har vært statsminister Tony Blairs dårligste år til å øke oppslutningen om de konservative.

Michael Howard blir karakterisert som svært intelligent, og som en politisk hardhaus som kan gjøre tilværelsen for Blair ubehagelig.

Kan ramme Blair
- Vi vet med sikkerhet at han kan ramme Tony Blair. Vi ber han innstendig om å stille til valg, sa de konservatives helsepolitiske talsmann Liam Fox onsdag kveld.

Tidligere parlamentsmedlem for toryene, nå politisk kommentator, Matthew Parris beskriver Howard som en dypt konservativ politiker, som aldri vil klare å legge ned stridsøksa.

Mange i Det konservative partiet understreket onsdag at en langvarig lederstrid vil kunne føre til at partiet mister oppslutning blant velgerne.

Andre mulige etterfølgere til Duncan Smith er blant andre Kenneth Clarke, som er populær i brede lag av den britiske befolkningen.

Portillo?
Politiske kommentatorer peker også på Michael Portillo, en tidligere forsvarsminister med betydelig karisma. Portillo regnes som en mulig fornyer av partiet, men har tidligere sagt at han ikke har noen planer om å forsøke å bli valgt til leder.

Et tredje navn som er blitt nevnt er David Davies, som var europaminister under den tidligere konservative statsministeren John Major. Men Davies sa raskt etter voteringen onsdag at han ville støtte Howard som ny leder.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere