*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha imam utlevert

Den jordanske innenriksministeren Awni Yirfas sier Jordan vil be Storbritannia om å utlevere den radikale muslimske imamen Abu Qatada neste uke.

08.09.05 14:16

Qatada er en av ti utlendinger som ble pågrepet i Storbritannia tirsdag, mistenkt for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet. Han har blitt beskrevet som Osama bin Ladens «åndelige ambassadør i Europa.» Den palestinsk-fødte mannen er tiltalt for terrorvirksomhet i Jordan.

Trussel mot rikets sikkerhet
Storbritannias øverste juridiske myndighet forsvarte fredag planene om å utvise de ti. De arresterte har blitt pekt ut som en trussel mot rikets sikkerhet og utvises trolig, trass påstander fra menneskerettighetsgrupper om at de kan komme til å bli torturert i landene de sendes til, skriver Associated Press.

Lordkansler Charles Falconer sier det er nødvendig å veie risikoen for mishandling mot trusselen personene utgjør mot Storbritannia. Han la til at regjeringen kan komme til å forsøke å få endret menneskerettighetslovgivningen slik at utvisninger blir enklere å foreta. Dette kan bli et av flere anti-terrortiltak i kjølvannet av bombeangrepene i juli.

Garantier mot mishandling
- Den utviste har rettigheter, men det har også menneskene som bor her i landet, sier Falconer til BBC.

- Hvis de har kommet med trusler mot rikets sikkerhet er dette noe regjeringen bør beskytte innbyggerne mot så langt råd er.

Storbritannia har undertegnet den europeiske konvensjonen om menneskerettigheter, som forbyr medlemslandene å deportere folk til land der de kan bli utsatt for tortur og mishandling. Den britiske regjeringen har søkt å få i stand avtaler om human behandling av fangene med ti land, inkludert Algerie, Libanon og Tunisia. Den første avtalen av denne typen ble inngått med Jordan onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag