*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha kapitalisme på månen

En tidligere astronaut mener kapitalismen kan fungere også på månen.

19.02.07 04:57

Geolog, astronaut og tidligere senator Harrison Schmitt for Republikanerne mener Nasa bør begnne å selge ut naturressurser på månen for å få inn midler til USAs nye måneprogram.

Uttalelsen kom under en vitenskapelig konferanse i San Fransisco, skriver Dagens Nyheter.

- På jorden bruker vi investorer hver dag i det kapitalistiske systemet. Dette har vi gjort i flere hundre år, så hvorfor skulle ikke det fungere? spør Harrison retorisk.

Bare ressursene
En mulig innvending måtte være at FNs medlemsland har blitt enige om at ingen kan eie månen.

Schmitt mener dette ikke er et problem.

- Vi skal ikke selge månen. Det er naturressursene som skal utvinnes, selges og eies. Men selve månen skal ikke eies, sier han.

Det mest interessante ifølge Schmitt er helium 3, en edelgass som er sjelden på jorden men finnes i store mengder på månen.

Schmitt var selv på månen med Apollo 17 i 1972. Han er den tolvte og til nå siste som har gått på månens overflate.

Må bruke ressursene
Også planletforsker Jeffrey Taylor er opptatt av naturressursenes betydning for USAs fremtidige måneferder. Han var på sin side mer opptatt av oksygen, vann og annet som månefarerne kan trenge for å klare seg.

- Målet er at mennesker skal kunne bo permanent på månen som et første steg på vei videre ut i solsystemte. Da må vi kunne bruke ressurser. Vitenskap og naturressurser er ikke to forskjellige spørsmål, sier Taylor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.