*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha nasjonal etterretningssjef

Foto: (Scanpix/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

USAs president George W. Bush følger 11.september-kommisjonens råd og vil opprette en egen stilling som nasjonal etterretningssjef.

02.08.04 19:40

Opprettelsen av et eget etterretningskontor kommer som en følge av at granskningskommisjonen etter 11. septemberangrepet ba om forbedringer i USAs sikkerhetsorganisering.

- Den nasjonale etterretningssjefen vil være presidentens viktigste rådgiver i etterretningsspørsmål, og personen vil ha oppsyn med og koordinere utenlands- og innenlands etterretning, opplyste Bush.

Etterretningssjefen skal imidlertid ikke innlemmes i regjeringen, slik som granskningskommisjonen anbefalte. Bush skal nemlig være redd for å gjøre posten til politisk kampsak.

Nasjonalt senter
Bush opplyste også at han vil etablere et nasjonalt antiterrorsenter.

CIA vil bestå som det er, og ha sin egen leder. Fungerende CIA-leder Johan McLaughlin skal få utvidede fullmakter inntil den foreslåtte etterretningssjefen blir innsatt.

CIA har i dag oppsyn med 15 amerikanske etterretningsorganer, men har ikke den budsjettmessige styringen.

- Den nye etterretningssjefen skal bli i stand til å koordinere disse budsjettene, understreket Bush.

Under press
Ettersom det er valgår, er Bush under hardt press for å gjennomføre reformer i landets sikkerhetsorganisering. Demokratenes presidentkandidat John Kerry har gjort sikkerhetsreformer til en valgkampsak, og har støttet 11. september-granskningskomiteens anbefalinger.

Kerry mener at Bush har brukt for lang tid med å legge fram med ideen om en nasjonal etterretningssjef.

- Jeg ba for et års tid siden om opprettelsen av en nasjonal etterretningssjef. Endelig klarer denne administrasjonen å få gjort det, sa Kerry til CNN.

Kerry la til at han tror Bush-administrasjonens politikk, "faktisk oppmuntrer til rekruttering av terrorister". (©NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag