*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha NATO med i Midtøsten

USA mener NATO bør spille en større rolle for å fremme reformer i Midtøsten, ifølge BBCs nettutgave.

NATO bør blant annet gjøre mer når det gjelder sikkerhet, nødhjelp, samt bekjempelse av narkotika og våpen i området, ifølge statssekretær Marc Grossman i det amerikanske utenriksdepartementet. Fredag møtte han NATO-ambassadører i Brussel etter en rundtur i Midtøsten-regionen som USAs regjering ønsker å reformere.

I løpet av sommeren er det ventet at president George W. Bush kommer til å ta opp sitt nye Midtøsten-initiativ på flere toppmøter. I juni skal han blant annet delta på et G8-møte i USA, EU-toppmøtet i Dublin, samt et NATO-møte i Brussel.

Målet til Bush er å innføre demokratiske reformer i et område som strekker seg fra Marokko i vest til Pakistan i øst - det "utvidede" Midtøsten - men planen har allerede møtt sterk motstand i blant annet Egypt og Saudi-Arabia. Der har styresmaktene gitt klar beskjed om at man ønsker å styre reformprosessen selv.

I Egypt mener myndighetene dessuten at en eventuell reformprosess ikke kan settes i gang før konflikten mellom Israel og palestinerne er løst.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.