*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha ny Svalbard-sone

- Norge bør utdype sin suverenitet og innføre en økonomisk sone rundt Svalbard. Det foreslår Johan Petter Barlindhaug, ekspert på nordområdene.

- I forhold til fisk, vil det være en uproblematisk handling. Usikkerheten vil knyttes til olje og gass. Med å innføre en norsk økonomisk sone rundt Svalbard, vil man møte utfordringen offensivt, sier Barlindhaug ifølge Fiskaren.

Barlindhaug mener fiskerne vil tjene på en økonomisk sone ved at det praktiseres en bærekraftig forvaltning av fiskebestanden basert på likebehandling.

Han mener norske myndigheter bør være offensive i tankegang og handlinger i forhold til spørsmål i nordområdene, men advarer mot å provosere russerne når det gjelder for eksempel sjøtransport av olje og gass.

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen vil ikke kommentere utspillet, skriver Fiskaren.

Arrestasjonen av trålerne «Olaberri» og «Olazar» i den omstridte fiskevernsonen utenfor Svalbard har brakt spørsmålet om norske rettigheter i området inn for retten. Rederiet, Pesqueras Laurak Bat SA, har allerede bestemt seg for å anke til Høyesterett dersom de taper saken i Hålogaland lagmannsrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag