Vil ha røykfrie strender

Etter at Los Angeles og flere byer i Sør-California innførte røykeforbud på strendene tidligere i vår, kjemper nå antirøykere for hver meter med sand langs den amerikanske vestkysten.

21.06.04 10:54

Som den første staten i USA kan California forby røyking overalt langs strendene, skriver USA Today mandag. California var først ute med å innføre røykeforbud på barer i 1997 og er en av foregangs-statene i krigen mot tobakk.

- Askebeger
- I tillegg til å forsøple, brytes ikke sigarettsneiper ned i havet og de kan forgifte fisk, sier miljøvernere som kaller strendene for et eneste stort askebeger.

Frivillige i den årlige opprydningsaksjonen av sneiper langs strendene plukker i gjennomsnitt opp rundt 300.000 sneiper, noe som i følge California Costal Commision bare utgjør en tiendedel av hva som befinner seg på i sanden.

Beskytter barn i biler
I vår klarte antirøykere nesten å gjøre California til den første staten i USA hvor det ville bli røykeforbud i personbiler med små barn som passasjerer. Lovforslaget falt i siste instans, men personene bak forslaget har lovet at de vil prøve igjen før utgangen av 2004.

Advarer mot filmrøyk
Lovforfatterne ønsker også å være den første staten som hever aldersgrensen på røyking fra 18 til 21 år. En studentorganisasjon som kaller seg «Smoke Free Movies» i San Francisco jobber for at Hollywoods filmindustri skal innføre en «R» som advarsel om at filmen inneholder scener med røyking, skriver USA Today.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag