Vil ha snus på polet

Sigaretter og snus bør selges på statlige monopolutsalg slik som vin og sprit, krever det svenske Miljöpartiet. Men forslaget er omstridt.

23.05.04 11:39

Kravet om et slikt monopol ble vedtatt med såpass knapt flertall som 52 mot 47 stemmer på partiets landsmøte sent lørdag kveld. I vedtaket slås det samtidig fast at «tobakk-systemet» ikke skal ha som hovedmål å skaffe staten fortjeneste.

Miljöpartiets vedtak ble fattet på bakgrunn av stadig flere alvorlige advarsler om helseskadene ved bruk av tobakk. Mens det lenge har vært kjent at det er skadelig å røyke, kommer det nå også jevnlige påminnelser om hvor farlig det er å bruke snus.

Hver femte snusbruker har betennelse i spiserøret, viser en helt fersk undersøkelse i Sverige.

- Det er alvorlig, for en betennelse som ikke blir behandlet, kan utvikle seg til kreft, sier allmennpraktikeren Pertti Aro i nordsvenske Haparanda til avisen Expressen.

Derimot gir bruk av snus ingen økt risiko for slag, skrev den populære Stockholm-tabloiden søndag. For røykere er slagfaren dobbelt så stor som for ikkerøykere, viser undersøkelsen blant menn i Norrbotten og Västerbotten i Nord-Sverige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.