RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha take off i mai

romferge columbia
romferge columbia
Sist oppdatert:
NASA jobber nå på spreng med å møte nye sikkerhetskrav etter Colombia-ulykken i 2003. Målet er å være i verdensrommet allerede i mai.

Etter at romfartøyet Colombia brant opp på vei inn i atmosfæren i 2003, har en etterforskningskommisjon kommet med en rekke sikkerhetskrav som skal hindre lignende ulykker i fremtiden.

Nå begynner NASA å komme i mål når det gjelder å møte kravene til forbedringer fra kommmisjonen. Håpet er at NASA skal være klare til en ny oppskyting i mai i år, melder Ap

Colombia brant opp etter at en bit av beskyttelsespanelet til drivstofftanken løsnet og penetrerte beskyttelsespanelet på den venstre vingen. Skaden førte til at fergen ikke var beskyttet mot den ekstreme varmen som oppstår når fartøyer entrer atmosfæren. Besetningen på syv personer døde under innflygningen over Texas i 2003.

Krever dokumentasjon
Torsdag sa kommisjonen at NASA har funnet en bedre metode til å undersøke beskyttelsespanelet på vingene mellom flygningene.

Kommisjonen har kommet med 15 nye sikkerhetskrav som må oppfylles før NASA får lov til å sende opp nye romferger.

Åtte av disse kravene er innfridd. I løpet av neste uke vil NASA forhåpentligvis dokumentere at også de resterende sju kravene er innfridd.

Kravene
Blant kravene som allerede er innfridd av NASA, er:

  • Kameraer som skal overvåke drivstofftankene under oppskyting
  • Et system som skal gi bilder av romfergen når den har kommet i bane rundt jorden. Spionsatelitter skal ta disse bildene.

Blant kravene som ennå ikke er dokumentert innfridd, er:

  • Fjerne farlig store biter at beskyttelsespanel rundt drivstofftanken
  • Styrke romfergene slik at de kan motstå å bli truffet av løse deler
  • Gjøre det mulig for astronautene å inspisere og reparere romfergen når det er i bane. I følge CNN vil slike metoder bli testet ut under den kommende ekspedisjonen i mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere