Vil ha Vanunu til Norge

Foto: (AFP/Scanpix)

Norske fredsaktivister vil ha den israelske atomfysikeren Mordechai Vanunu på besøk til Norge når han slipper ut etter 17 1/2 år i israelsk fengsel.

Atomfysikeren som ble dømt for å ha avslørt israelske atomhemmeligheter i 1986 løslates 21. april. Da blir han ønsket velkommen av fredsaktivister fra hele verden. Fra Norge reiser sekretariatsleder Ole Kopreitan fra Nei til atomvåpen og Fredrik Heffermehl fra Norges Fredsråd.

-Vi håper alle at Vanunu får pass og nødvendige reisedokumenter, slik at han blant annet kan komme til Norge for å besøke Universitetet i Tromsø hvor han i 2001 mottok en æresdoktorgrad, samt delta på velkomstmøte med sine mange venner i Norge, sier Kopreitan.

Mordechai Vanunu oppga i et intervju med den britiske søndagsavisen Sunday Times i 1986 en rekke detaljer om Israels kjernefysiske program. Samme år ble han kidnappet av israelske agenter og senere dømt til 18 års fengsel for å ha avslørt kjernefysiske hemmeligheter.

Israel har satt som betingelse for løslatelsen at Vanunu fortsatt vil bli strengt overvåket for at han ikke skal røpe flere atomhemmeligheter. Det er derfor svært usikkert om Vanunu får anledning til å reise fra Israel etter løslatelsen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag