RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil henrette blind og døv mann

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
En blind og døv 76-åring i rullestol vil etter planen bli henrettet tidlig tirsdag i California, etter å ha blitt reddet fra et livsfarlig hjerteinfarkt av fengselspersonalet.

HOUSTON (NA24): En måned etter den kontroversielle henrettelsen av den tidligere gjenglederen Stanley «Tookie» Williams, ligger det an til en ny omdiskutert dødsstraff i California.

Clarence Ray Allen (76) vil etter planen bli henrettet klokken 9.01 norsk tid, tirsdag morgen. Guvernør Arnold Schwarzenegger har sagt nei til å benåde ham, og det er nå små sjanser for at henrettelsen vil bli utsatt på grunn av flere juridiske forsvarstrekk.

Allen er dømt for å ha hyret en leiemorder som drepte tre mennesker mens Allen selv satt i fengsel for sin rolle i drapet på hans sønns 17-årige kjæreste i 1974, angivelig fordi jenta kunne bli et vitne mot Allen i en ranssak. En av de tre som ble drept mens Allen satt i fengsel hadde vitnet mot han i den opprinnelige saken.

Allen har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Leiemorderen er også dømt til døden og venter på sin henrettelse.

Døden nær
Saken har skapt oppmerksomhet fordi Allen er nærmest døv og blind, sitter i rullestol på grunn av alvorlig diabetes og i september var døden nær på grunn av et hjerteinfarkt, som han ble reddet fra av det medisinske personalet i fengselet hvor han venter på sin dødsstraff.

Allens advokater har argumentert med at det er brudd på grunnlovens forbud mot uvanlig og grusom straff å henrette en så syk og gammel mann, men domsstolene har avvist dette, og vist til at hans tilstand nå, etter årelange rettsrunder, ikke er relevant.

California-guvernør Arnold Schwarzenegger har nektet å benåde Allen.

Korrupt geværmann
Allen ble født i fattigslige kår i Oklahoma under den ekstreme tørken og økonomiske nedturen på 1930-tallet, ofte omtalt som Dust Bowl.

En periode fungerte han som predikant. Men etter hvert satset han på et privat sikkerhetsfirma i San Joaquin Valley i California.

Firmaet skal blant annet ha blitt brukt til å true streikende arbeidere på druegårder i området, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Allen fikk etter hvert store penger, eget fly og luksusbiler. Pengene skal i stor grad ha kommet fra kriminelle aktiviteter knyttet til sikkerhetsfirmaet, ifølge Associated Press.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere