RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil hindre terror med atomvåpen

Sist oppdatert:
USA kan åpne for å bruke atomvåpen om de blir angrepet av terrorister med masseødeleggelsesvåpen.

Et planleggingsdokument fra Pentagon viser at amerikanske myndigheter vurderer å endre retningslinjer for bruk av atomvåpen.

Et utkast til «Doctrine for Joint Nuclear Operations» har vært tilgjengelig via Pentagons nettsider, og sirkulerer ifølge Washington Post for tiden for en siste gjennomgang hos representanter for hæren på flere nivåer, hos juridiske eksperter i det amerikanske forsvarsdepartementet, samt på høyeste politiske nivå ved forsvarsminister Donald Rumsfelds kontor.

Om Rumsfeld godkjenner dokumentet, vil USAs egne retningslinjer for bruk av atomvåpen inkludere muligheten for forkjøpsangrep, altså grovt sagt et angrep for å forhindre et nært forestående angrep mot USA.

Utkastet nevner spesielt muligheten for å bruke atomvåpen om terrorister eller nasjoner truer USA med masseødeleggelsesvåpen. Samtidig foreslås det å åpne for bruk av atomvåpen mot «kjente lagre av kjernefysiske-, biologiske- og kjemiske våpen», skriver avisen.

Dokumentet, som er datert 15. mars i år, gjør det klart at bruk av atomvåpen under enhver omstendighet skal skje på direkte ordre fra presidenten.

Flere av forslagene i dokumentet ser, ifølge Washington Post, ut til å ta for seg forslag som den amerikanske kongressen tidligere har gått mot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere