RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke ha fri på nasjonaldagen

Sist oppdatert:
Endelig får svenskene fri på nasjonaldagen 6. juni. Men det liker Medel Svensson dårlig.

Årsaken er at den nye fridagen innebærer at en annen går tapt.

Svenskene har i alle år vært misunnelige på Norges storslåtte 17. mai feiring. Deres egen svenska flaggans dag 6. juni er en vanlig arbeidsdag, og går for svensker flest stort sett upåaktet hen.

Dyrt
Riksdagen har tidligere besluttet at 6. juni fra og med 2005 skal bli allmenn helligdag, og i dag ble utredningen om hvordan dette skal gå til lagt fram.

Ifølge økonomiske eksperter vil enda en helligdag koste Sverige 8,5 milliarder i tapt produksjon og derfor foreslår regjeringen nå å avskaffe andre pinsedag som fridag.

Den svenske LO-utrederen Ingemar Göransson er lite lysten på den foreslåtte ombyttingen av helligdager.

- Det er rett og slett korka. Synes politikerne dette er et viktig forslag, bør de betale det det koster å innføre en ekstra helligdag, sier han til Aftonbladet.

Mer jobbing
Mens andre pinsedag alltid faller på mandagen etter pinsehelgen, kan nasjonaldagen falle på både lørdager og søndager. I snitt vil svenskene derfor måtte jobbe to og en halv time mer i året dersom politikerne får gjennomslag for forslaget om å fjerne 2. pinsedag som fridag.

- Om man ser bort fra de politiske overtonene og ser rent materialistisk på dette, så betyr forslaget en forlengelse av folks arbeidsdag med to sjuendedels dag per år, altså rundt 2,5 timer, sier Göransson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere