RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/Thierry Roge

Vil ikke redde skakkjørte banker

Sist oppdatert:
EU ønsker at alle banker skal kunne feile.

Aldri mer hjelpepakker, hvor dine skattepenger betaler for bankens videre eksistens.

Det er hovedmålsetningen i en rekke forslag fra EU-kommisjonen, som skal sikre at banker og finansinstitusjoner kan gå konkurs uten å ta med seg hele det finansielle systemet i fallet.

- Ingen bank bør være for stor, eller for tett knyttet til andre finansinstitusjoner, til at den skal kunne gå konkurs, sier Michel Barnier, EU-kommissær for finansielle tjenester.

- Også i fremtiden vil banker få problemer. De kan gå konkurs, og det skal de få lov til, fortsetter han.

Under finanskrisen lot EU-landene skattebetalerne ta regningen for å redde banksektoren gjennom stalige låneordninger. Det ble gjort for å baskytte sine egne finanssektorer mot ringvirkningene som fulgte etter at den amerikanske investeringsbanken Lehmann Brotheres kollapset høsten 2008.

EU-kommisjonen vil våren 2011 fremme konkrete forslag som skal sette rammer for krisehåndteringen i medlemslandene. Blant annet skal alle EU-land ha faste planer for avvikling eller gjenoppretning av banksektoren. Samtidig skal de enkelte finanstilsyn få større makt og fullmakter til tvang. Slik at de kan tvinge finansinstitusjoner til å skifte ut ledelsen eller kvitte seg med høyrisiko forretningsområder.

EU-kommisjonen har tidligere foreslått at bankene, gjennom innbetalinger til lukkede fond, selv skal stå for kostnadene med å avvikle finansinstitusjoner som går over ende.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere