Vil ikke tvinge barna til Norge

Utenriksdepartementet ønsker ikke å sende de tre barna til den drepte Marita Strøm til Norge uten farens samtykke.

13.09.04 20:55

- Det henger litt på få alle enige, om vi kan få sendt dem til Norge med støtte fra alle parter, sier ambassadør Peter Ræder til TV 2 Nettavisen.

Foto: ATPN

Ræder kom til Suleimaniya i Nord-Irak lørdag. Han understreker at det er viktig at faren til barna er enig i at barna sendes til Norge.

- Vi vil forferdelig gjerne ha ham til å være enig. Vi kan ikke tvinge det gjennom. Det blir vanskelig uten samtykke fra ham, sier ambassadør Peter Ræder til TV 2 Nettavisen.

Tynn og blek
Ræder traff den fengslede ektemannen søndag, og håpet på et nytt møte mandag. Under møtet søndag var den fengslede faren svært nedtrykt. Men han ga ikke inntrykk av å ha blitt mishandlet i fengslet.

- Han var tynn og blek, og veldig fortvilet. Men han gjorde det veldig klart at han ikke hadde noe å klage på fra fengselets side, sier Ræder.

Har det bra
Peter Ræder har besøkt barna til den drepte trebarnsmoren Marita Strøm. De tre døtrene bor hos bestefaren og tanten i Suleimaniya.

- Ungene har det bra der de er, og har ikke vondt av å være der noen dager. Men på sikt er det best for dem at de kommer til Norge, mener Ræder.

- Ikke opp til dem
Osman Omar Osmans norske advokat, Brynjar Meling, sier at Utenriksdepartementet ikke er i noen posisjon til å bestemme over barna.

- Han sitter med foreldreansvaret. Det er ikke en sak for staten, men mellom han og resten av familien. Skulle UD gjøre noe, måtte det være enten fordi han selv samtykker til det, eller fordi han hadde blitt fradømt foreldreansvaret i en domstol, sier han til TV 2 Nettavisen.

Meling understreker at han ikke ønsker å bygge opp til noen konflikt mellom siktede og avdødes familie, men bare å avklare hvordan jusen i saken er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag