RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil kopiere Carter

Sist oppdatert:
I 1976 begynte Jimmy Carter sin uventede triumfferd mot Det hvite hus med seier i nominasjonsvalget i Iowa. I kveld håper fire kandidater å kopiere ham.

Det er sjeldent jevnt blant de demokratiske presidentkandidatene foran et primærvalg. I kveld skal delstaten Iowa velge sine delegater til demokratenes landsmøte i sommer, og selv om delstaten er liten, vil den trolig være toneangivende foran valgene i de andre 49 delstatene.

Carters seier
I 1976 var det få som trodde Jimmy Carter hadde noen nevneverdig sjanse til å bli USAs president. Men en solid seier i Iowa førte til at Carter og hans organisasjon fikk fart på sakene, og det hele endte med at han ble demokratenes kandidat og til slutt feide inn i Det hvite hus på bekostning av Gerald Ford.

I år kjemper fire demokratiske kandidater om pangstarten som seier i Iowa vi gi, og det er rekordjevnt.

Howard Dean er ikke lenger ligger et hestehode foran alle de andre. John Kerry gikk forbi på to målinger før helgen, og Dick Gephardt og John Edwards lå bare ett og to prosentpoeng bak på målinger som rett nok har en feilmargin på 4,5 prosent.

Clark dropper Iowa
General Wesley Clark, som av mange blir sett på som Howard Deans hardeste konkurrent på landsbasis, har ikke prioritert Iowa, men satser heller på New Hampshire som holder sitt primærvalg neste mandag.

De fire andre drev i helgen intens valgkamp i den lille jordbruksdelstaten, som kan avgjøre presidentvalgets skjebne. Vietnam-veteranen viste seg blant annet fram sammen med en tidligere kamerat fra Vietnam-krigen, som han en gang skal ha reddet livet til. Dick Gephardt og John Edwards stilte opp på en mengde TV-intervjuer.

Fra dør til dør
Gephardt og Dean har de største organisasjonene til å gjøre den jobben for seg. Deans kampanjeleder Joe Trippi sier at en horde unge frivillige i løpet av søndag ville banke på 200.000 dører i delstaten - «hver eneste bankbare dør» i delstaten.

Men det er Kerry og Edwards som har hatt mest framgang i det siste. Eksperter tror at den kandidaten som best kan mobilisere sine velgere i den ekstreme vinterkulden i Iowa, kan gå seirende ut.

Partimøtene rundt om i delstaten begynner halv to natt til tirsdag norsk tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere