*Nettavisen* Nyheter.

Vil la Säpo overvåke skolebarn

Svenske politikere vil at sikkerhetspolitiet skal kartlegge unge muslimer som beundrer terrorbombere.

16.09.05 10:09

Det kontroversielle forslaget kommer fra det svenske Folkpartiet, og innebærer at lærerne blir aktive brikker i sikkerhetspolitiet Säpos kartlegging. Lærerorganisasjonene reagerter negativt.

- Jeg har ikke noe lyst til å gå rundt og mistenke mine elever for terrorisme, sier Metta Fjelkner i Lärarnas Riksförbund til Aftonbladet.

Forslaget om et samarbeid mellom Säpo og Stockholms lærere skal behandles i utdanningsnemnden neste uke, men allerede nå har utdanningsforvaltningen innledet diskusjoner med Säpo.

- Når forvaltningen tar et slikt steg, viser det at vi åpenbart har rett: muslimsk ekstremisme er en trussel mot en del elever i Stockholms videregående skoler, sier Folkparti-politikeren Lotta Edholm.

Bakgrunnen for forslaget er terroranslaget mot London i sommer, hvor gjerningsmennene var svært unge. Ifølge Edholm har det i flere år vært kjent at det finnes unge svenske muslimer som beundrer og hyller selvmordsbombere. Hensikten med samarbeidet mellom Säpo og skoleverket skal være å kartlegge grobunnen for ekstremisme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.