*Nettavisen* Nyheter.

Vil løse gåte fra den kalde krigen

Foto: (Marin Mätteknik/ SCANPIX SVERIGE)

Svensk marine hevet i natt et svensk militærfly som ble skutt ned for 50 år siden, og håper å løse en gåte fra den kalde krigen.

19.03.04 08:15

Det svenske spionflyet av typen DC 3 ble skutt ned under mystiske omstendigheter over Østersjøen i 1952. Etter at den kalde krigen var over har en russisk jagerpilot innrømmet at det var han som skjøt ned flyet på oppdrag fra det sovjetiske flyvåpenet.

Lyttet etter radar
Det svenske flyet hadde åtte mann om bord, tre fra flyvåpenet og fem fra Försvarets Radioanstalt. Oppdraget var å lytte etter signaler fra nye radaranlegg som Sovjet holdt på å bygge langs kysten av Østersjøen. Den offisielle versjonen var at flyet var på «navigasjonsflygning i forbindelse med opplæring av telegrafister». Den egentlige sannheten var at nøytrale Sverige drev denne kartleggingen i samarbeid med Nato-landet Storbritannia, skriver TT.

Klikk på bildet for å forstørre.

Først i fjor ble vraket funnet, og natt til fredag ble flykroppen hevet. Vingene ble hevet i fjor høst. Da ble levningene til piloten Alvar Älmerberg ble da funnet. Sterk vind utsatte hevingsforsøket torsdag ettermiddag, men rundt midnatt var operasjonen over.

Falske utredninger
Et av målene med hevingen er å finne ut hva som egentlig skjedde over Østersjøen 13. juni 1952.

- Svenske myndigheter har ikke bare fortidd det som har skjedd, men også anstrengt seg for å ljuge, og til og med fabrikkere falske utredninger, sier pilotens sønn Roger Älmberg, som håper å endelig få svar på hva faren egentlig var med på for 52 år siden.

- De åtte utførte det hemmeligste som Sverige holdt på med på denne tiden. Da de plutselig forsvant ble de unevnelige. Det er skuffende at man skammet seg over noe som samtidig ble betraktet som viktig for rikets sikkerhet sier Älmberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.