RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil opprette arktisk forskningsfond

Sist oppdatert:
Regjeringen vil opprette et forskningsfond for å øke kunnskapene om Nordområdene, varslet statsminister Kjell Magne Bondevik i Tromsø fredag.

Det går fram av stortingsmeldingen om Nordområdene som ble lagt fram fredag.

- Stortingsmeldingen er det første opplegget i en helhetlig politikk på dette feltet etter avslutningen av den kalde krigen, sa statsminister Kjell Magne Bondevik da ham presenterte meldingen i Tromsø fredag sammen med utenriksminister Jan Petersen.

Forskningsfond
Et nytt forskningsfond skal bidra til kunnskap om klima og miljø i nord. Fondet skal administreres fra Tromsø. Meldingen sier ikke noe om hvor stort fondet skal være.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, vil den samlede satsingen på nordområdene i meldingen dreie seg om rundt 100 millioner kroner. De nye midlene vil komme på toppen av de rundt 200 millionene som allerede er vedtatt til blant annet sikring av atomanlegg i Russland.

- Det er helt avgjørende at ressursene forvaltes riktig i dette enorme området. Den strategiske betydningen av nordområdene krever en helhetlig tilnærming, sa Bondevik.

Regjeringen vil også opprette et forskningsinstitutt i Kirkenes som skal se på spørsmål knyttet til ressursutvinning og det regionale samarbeidet.

I meldingen varsler regjeringen at samarbeidet både med vestlige land og Russland skal styrkes i nord. Blant annet skal norske bedrifter som ønsker å etablere seg i Russland få drahjelp gjennom en nyopprettet stilling ved generalkonsulatet i Murmansk.

Regjeringen ønsker også å at norske selskaper for være med på olje- og gassutvinningen i russiske områder av Barentshavet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere