RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(SCANPIX)

Vil rentesjefen følge svenskene?

Sist oppdatert:
Tirsdag satte de opp renten.

Den svenske sentralbanken Riksbanken har tirsdag hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent. Den spår også at den vil heve renten en gang til i desember. Begge deler var som ventet.

Mer interessant var det at banken samtidig nedjusterte prognosene for renteutviklingen i 2011 og utover. Denne såkalte «rentebanen» ble senket med 0,20 prosentpoeng i 2011 og 0,40 prosentpoeng i 2012 og 2013, noe som innebærer at man nå ser for seg en styringsrente på 3,4 prosent i fjerde kvartal 2013.

Det er lav inflasjon og svak internasjonal utvikling som utløser dette, for andre faktorer, som svensk BNP-vekst i 2011, justeres opp.

- Tidligere enn ventet
Nedjusteringen av rentebanen har gjort at den svenske kronen har svekket seg. En svensk krone koster nå drøyt 87 øre, mot litt over 88 øre da rentemeldingen kom. Den siste tiden hadde svenskekronen styrket seg til det sterkeste nivået siden begynnelsen av 2009, før den nå altså falt noe tilbake.

- Heving som ventet, og Riksbanken tar nå (tidligere enn vi hadde sett for oss) inn over seg at rommet for rentehevinger også for Sverige er begrenset, gitt den internasjonale utviklingen. Vi tror Riksbanken vil heve en gang til i desember, men at tempoet i rentehevingene vil bli enda lavere neste år enn det Riksbanken ser for seg, skriver DnB Nor Markets i en kort kommentar etter rentemeldingen.

Hva med Norge?
I morgen, onsdag klokken 14, kommer det rentemelding fra Norges Bank. Her er det massiv enighet om at banken ikke vil røre styringsrenten, som ligger på 2,00 prosent.

Derimot er det mange som lurer på om Norges Bank, i likhet med Riksbanken i Sverige, vil nedjustere rentebanen i den medfølgende rapporten om pengepolitikken, den tredje og siste rapporten av denne typen i år. Dagens rentebane tilsier en økning rundt årsskiftet og så en gradvis opptrapping til drøyt fire prosent på slutten av 2013.

Denne prognosen er fra juni, og ble da nedjustert fra den foregående rapporten.

I mellomtiden har prisveksten i Norge vært lavere enn Norges Bank hadde ventet, noe som trekker i retning av lavere rentebane. Det kan medføre at det første rentehoppet bli skjøvet fra årsskiftet til langt utpå våren.

En for høy rentebane i en verden av superlave renter kan medføre en for strerk krone og dermed problemer for eksportindustrien. På den andre siden vil en klar senking av rentebanen kunne bidra til at allerede gjeldstyngede husholdninger konkluderer med at dagens lave rentenivå vil vare lenge, går bananas i boligmarkedet og pådrar seg et gjeldsproblem fremover i tid.

DnB Nor, Handelsbanken og Nordea trodde allerede før nyheten fra Sverige at Norges Banks rentebane blir kuttet.

Les mer: Rentehoppet har blitt avlyst

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere