Gå til sidens hovedinnhold

Vil samle USA

Barack Obama lover å gi USA en samlende president - bare New Hampshire gjør som Iowa neste uke.

Til vill jubel lot Obama seg hylle etter at han knuste rivalene John Edwards og favoritt Hillary Clinton i natt.

Talen kunne gi inntrykk av at presidentvalget allerede var avgjort.

Med seieren over forhåndsfavoritt Hillary Clinton, fikk han et viktig forsprang i kampen for å bli Demokratenes presidentkanditat. Dermed er muligheten styrket for at USA kan få sin første fargede president. Iowa har en befolkning som er 95 prosent hvit, og seieren her gjør at Obama fremstår som en samlende leder.

Det var også hovedbudskapet i en sterk takketale etter at resultatene var klare.

- De sa at denne dagen aldri ville komme. De sa at vi siktet for høyt. De sa at landet var for delt og for desillusjonert til å samle seg rundt et felles mål. Men på denne januarnatten, på dette viktige øyeblikket i historien, har dere gjort hva kynikerne har sagt dere ikke kan gjøre, sa Obama.

Se talen på Obamas hjemmesider

- Håp fremfor frykt
Størst applaus fikk Obama da han så framover mot det viktige primærvalget i New Hampshire neste uke.

- Dere har gjort hva staten New Hampshire kan gjøre om fem dager, sa Obama.

Obama har gått kraftig frem på meningsmålingene de siste månedene, mye på bekosting av Hillary Clinton. Hans hovedbudskap er håpet om endring fra president George W. Bush. Her har Clinton slitt med troverdigheten, blant annet på grunn av at hun stemte for Irak-krigen i 2003.

- Vi velger håp fremfor frykt. Vi velger enhet fremfor splittelse. Vi sender et sterkt budskap om at forandring kommer til USA. Dere sa at tiden nå er kommet for å si til lobbyistene, som tror at deres penger taler høyere enn våre stemmer, at de ikke eier regjeringen og at vi er kommet for å ta den tilbake. Tiden er inne for en president som er ærlig om de valgene vi står overfor. Som vil høre på dere, selv når vi er uenige. Som ikke bare vil fortelle dere hva dere vil høre, sa Obama.

- Gjør som Iowa
Budskapet til statene alle statene som ikke har vært gjennom nominasjonsprosessen var entydig: Gjør som Iowa.

- Dere har gjort hva USA kan gjøre i dette nye året, 2008, sa Obama.

Spesielt var Obama opptatt av den New Hampshire, der Hillary Clinton er en solid forhåndsfavoritt. Dersom han når hele veien til Det hvite hus, lover Obama å være presidenten som samler USA, etter åtte år med splittelse under George W. Bush.

- New Hampshire: Hvis dere gir meg den sjansen som Iowa ga meg i kveld, vil jeg være den presidenten for USA, sa Obama, før salen eksploderte i jubel.

Hillary Clinton hadde satset mye på å vinne Iowa, og var tydelig skuffet i går. I sin tale fokuserte hun på den høye valgdeltakelsen, og tok det som tegn på at Demokratene vil vinne høstens presidentvalg. For første gang er det imidlertid sådd tvil om at det blir henne som igjen flytter inn i Det hvite hus i 2009, selv om Republikanerne mister makten.

Mens det i 2004 var 120.000 velgere som deltok i den demokratiske nominasjonsprosessen, steg dette tallet til over 200.000 i går.

Clinton håper på comeback
Clinton havnet på tredjeplass, også bak John Edwards. Nå begynner den viktige kampen for å holde på ledelsen i New Hampshire. Seieren har gitt Obama en viktig drivkraft. Tradisjonelt vil en seier i den første staten være en kortvarig drivkraft, men i år kommer det andre primærvalget bare fem dager etter Iowa, noe som gir Obama en styrke.

Likevel er håpet langt fra ute for Clinton. Både George Bush senior, og Michael Dukakis kom på tredjeplass i Iowa i 1988, men vant likevel nominasjonskampen.

For John Edwards var andreplassen en ørliten seier. Han har langt mindre valgkamppenger enn Clinton og Obama, og en dårlig plassering i Iowa kunne ha vært slutten på hans håp. Selv om han slo Clinton med under et prosentpoeng, var det et viktig signal at Edwards også har slått forhåndsfavoritten.

Mens Demokratenes kandidater satser stort på å vinne Iowa, lot flere av Republikanernes kandidater være. Pastor Mike Huckabee slo noe overraskende Mitt Romney, men verken Rudolph Giuliani eller John McCain brukte nevneverdige ressurser på å vinne staten.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene