RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil selge krematorie-varme

Danske krematorier vil selge spillvarme, men får ikke lov av politikerne. - Man behøver ikke å nyttiggjøre det siste av mormor i hårtørkeren, sier motstanderne.

De danske krematoriene har regnet ut at 8 millioner kilowatt-timer årlig går tapt fordi spillvarmen ikke utnyttes.

Med dagens strømpris ville varmen som forsvinner opp gjennom krematorienes skorsteiner kunne innbringe 5 millioner danske kroner i året, skriver Politiken.

- Det er fullstendig åndssvakt at vi blir nødt til å fyre for gråspurvene, sier Claes Foghmoes som er formann i Danske Krematoriers Landsforening (DKL). Han anklager danske politikere for uvitenhet.

- Uvitenhet
- Det skyldes manglende forståelse for moderne kremasjon. Det hersker en nesten enestående uvitenhet om hva som egentlig foregår, sier Foghmoes, som viser til at spillvarmen fra svenske krematorier lenge har vært benyttet i kraftproduksjon.

- Ved kremering blir det tilført en masse energi, og det er primært denne energien som ikke behøver å gå til spille, sier han.

Sogneprest Kathrine Lilleør i Slagslunde og Ganløse, som også er medlem av Etisk Råd, støtter forslaget om å utnytte spillvarmen fra krematoriene.

- Vi inngår jo i et økologisk kretsløp, der vi dør og blir til jord eller aske. Det ville da være fint om man kunne utnytte den energi som oppstår ved det, sier Lilleør til Politiken.

- Mormor i hårtørkeren
Kristendemokratenes energipolitiske talskvinne i Folketinget, Bodil Kornbek, er slett ikke enig.

- Nei, nei, nei. Man må holde tingene atskilt. Man skal vise respekt for døden, og dette ville være svært respektløst, uansett hvor mye energi man kan få ut av det, sier Kornbek. Hun får støtte fra regjeringspartiet Venstre.

- Man behøver ikke å nyttiggjøre det siste av mormor i hårtørkeren, sier partiets energipolitiske talsmann Kim Andersen.

Ifølge Politiken er det ikke politisk flertall i Folketinget for å utnytte spillvarmen for krematoriene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere