Gå til sidens hovedinnhold

Vil sende hjem Irak-soldater

SV-leder Kristin Halvorsen mener at de norske soldatene må sendes hjem fra Irak dersom FN ikke får en klarere rolle i gjenoppbyggingen av landet.

- Verken Russland, Tyskland, Frankrike, Japan eller India kommer til å bidra. De synes at FN-mandatet er for lite forpliktende. Derfor blir det et poeng for SV å spørre når FN-sporet på nytt blir viktig også for Norge, sier Kristin Halvorsen til NRK.

SV-lederen frykter at de 150 norske soldatene i Irak kan bli oppfattet som en del av okkupasjonsstyrken. Hun tror ikke vanlige irakere ser forskjell på norske og britiske soldater, slik forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) hevder.

– Vi vet at norske soldater har vært utsatt for angrep. Derfor er det viktig at alt blir gjort for at de norske styrkene kan være så trygge som mulig, sier Halvorsen.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sa til NRK lørdag at vanlige irakere kan peke ut norske soldater fordi nordmennene driver humanitært arbeid og gjenoppbygging av landet. Hun la imidlertid til at hun ikke kan garantere for de norske styrkenes sikkerhet, melder NTB.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot