Vil sette Bush i vitneboksen

Forsvareren til en av de amerikanske soldatene som er siktet for mishandling av irakiske fanger, sier han vil ha Bush og Rumsfeld i vitneboksen når saken mot hans klient kommer opp.

Den sivile forsvarsadvokat Paul Bergrin anklaget mandag USAs president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld for å gå utenom Geneve-konvensjonen i deres kamp mot terror.

Videre hevdet Bergrin at hans klient daglig ble instruert til å «myke opp» irakiske fanger for å få etterretning.

Flere ledere i vitneboksen
Den amerikanske militære dommeren i saken avgjorde tidligere mandag at minst to høytstående militære ledere må vitne i rettssaken der tre soldater er tiltalt for fangemishandling.

Rettssaken åpnet mandag, og dommeren, oberst James Pohl, innvilget forsvarets anmodning om å få avhøre sjefen for USAs sentralkommando, general John Abizaid, og øverstkommanderende i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez.

- Abu Ghraib er et åsted
Dommeren beordret også at det beryktede Abu Ghraib fengselet i Irak ikke må rives, slik president Bush har tilbudt, da fengselet må regnes som et åsted.

Abu Ghraib-fengselet var beryktet under Saddam Husseins diktatur for tortur og mishandling, Etter at amerikanerne overtok kontrollen av fengselet har det blitt avdekket amerikansk mishandling av de irakiske fangene. Flere amerikanske soldater er tiltalt for mishandlingen.

Dommeren nektet også å flytte rettsaken mot en soldat ut av Irak. Forrige måned ble en soldat dømt til ett års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i mishandling av irakiske krigsfanger.

(AP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag