*Nettavisen* Nyheter.

Vil spare maratonbomberens liv

DØDSSTRAFF: Tsarnajev er dømt, men det er ikke avgjort om han får livstid eller dødsstraff. Foto: - (Afp)

Bostons innbyggere ønsker ikke dødsstraff.

20.04.15 13:15

Maratonløperne strømmer til start i Boston mens byen forbereder seg på siste rettsrunde mot terrordømte Dzjokhar Tsarnajev. Stadig flere Boston-borgere ønsker at 21-åringen skal slippe dødsstraff.

LES også: Tsarnajev kjent skyldig i Boston-angrepet - risikerer dødsstraff

Mandag går et av verdens største maratonløp av stabelen igjen, to år etter at brødrene Tsarnajev forvandlet folkefesten til et blodbad, da de drepte tre mennesker med en bombe mot Boston Marathon.

Juryen i domstolen i Boston har allerede funnet Dzjokhar Tsarnajev, den gjenlevende av brødrene, skyldig på samtlige 30 punkter i tiltalen etter angrepet i 2013.

I neste rettsrunde skal det avgjøres om 21-åringen får livstid i fengsel eller om han blir dømt til døden. 17 av tiltalepunktene kvalifiserer til dødsstraff. Ifølge Reuters varer denne rettsrunden i fire uker.

En undersøkelse presentert av Boston-radiokanalen WBUR , viser at 27 prosent av borgerne i byen mener Tsarnajev bør dømmes til døden, mens 62 prosent vil ha fengsel på livstid. Høsten 2013, altså samme år som angrepet, svarte 33 prosent at de ville ha Tsarnajev henrettet, ifølge New Republic.

Klikk på bildet for å forstørre.

MARATON: Boston-maraton i 2013 endte i et blodbad. Tre mennesker ble drept, og flere fikk livet ødelagt dra Tsarnajev-brødrene utløste to hjemmelagde bomber i folkehavet. Foto: Charles Krupa (Ap)


LES også: Her er de sjokkerende politibildene

Siterte paven
7. april brukte fire biskoper i Massachusetts pave Frans' kritikk av dødsstraff i sin appell for at Tsarnajev bør sendes i fengsel. Delstaten praktiserer ikke dødsstraff, men det kan likevel bli utfallet, ettersom saken mot Tsarnajev er blitt en føderal sak.

Rammede og etterlatte som vil spare tsjetsjenerens liv, er viet mye plass i lokalpressen den siste tiden. Blant dem er foreldrene til åtte år gamle Martin Richard – det yngste offeret i terrorangrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRØDRE: De to brødrene Tsarnajev utløste to bomer. Eldstemann Tamerlan (t.h) døde under flukten fra politiet, mens Dzjokhar ble pågrepet. Han ble i april i år dømt for ugjerningene. Her er de to avbildet kort tid etter bombene ble utløst. Foto: (FBI)

«Vi vet at myndighetene har hatt sine grunner til å be om dødsstraff, men det kan føre til årevis med arbeid med en ankesak som bare vil forlenge den verste dagen i våre liv», skriver ekteparet Bill og Denise Richard i et brev til Boston Globe. De hevder de er fornøyd hvis Tsjarnajev får livsvarig fengsel.

Fakta

Boston maraton 2013

Jessica Kensky og Patrick Downes, som begge mistet venstre bein i angrepet, ber også om at myndighetene går bort fra kravet om dødsstraff.

– I våre mørkeste øyeblikk ønsker vi at terroristen skal få samme behandling som dem han tok livet av. Men vi mener vi må stå imot tankene om hevn, sier de til samme avis.

Må holde seg borte
Titusenvis av løpere, og hundretusener av tilskuere er ventet til det 119. Boston Marathon mandag. Sikkerhetsopplegg er omfattende. Over 3.500 politibetjenter er plassert langs løypa, ifølge Mass Live.

Blant dem som ikke får lov til å møte til folkefesten, er de 12 jurymedlemmene og deres reserver i rettssaken. Dommer George O'Toole har beordret dem til å holde seg unna, skriver Reuters.

LES mer: Tsarnajev døde av skudd og påkjørsel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag