RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil sprenge oljetanker i lufta

Sist oppdatert:
Militante opprørere i Nigeria som står bak kidnappingen av ni utenlandske oljearbeidere, truet søndag med å sprenge flere oljetankere.

- Vi kommer ikke bare til å sprenge raketter. Vi har intensjoner om å ødelegge enhver eksport-tanker vi når, sa en av de militante opprørerne i en e-post til nyhetsbyrået Reuters søndag.

De militante opprørerne i bevegelsen for frigjøring av Nigeria-deltaet, der all Nigerias olje er lokalisert, har sverget på å stanse Nigerias oljeeksport fullstendig i en aksjon for å sikre med kontroll med områdets rikdommer.

Gruppen kidnappet ni utenlandske oljearbeidere lørdag, og tvang fram et kutt på 20 prosent av eksporten i olje fra verdens åttende største oljeprodusent.

Settes i brann
Gruppen sier den kan komme til å stanse en større andel av eksporten ved å ødelegge skipene.

- Dette kan lett oppnås ved å sette motorrommet og boligdelen i tankerne i brann. Det som er lagret i transporttankene vil fungere som brennstoff for en komplett destruksjon, heter det.

Myndighetene sier den militante bevegelsen er et dekke for tjuver som tapper olje fra rørene som går i regionen, og selger det, Men opprørerne nekter for dette.

Bevegelsen krever løslatelse av to etniske Ijaw-ledere og mer kontroll over oljeressursene.

Kidnappet
De ni oljearbeiderne som er tatt er tre amerikanere, en brite, to egyptere, to thaier og to fra Filippinene. De ble bortført fra en plattform som er operert av amerikanske selskapet Willbros. Dessuten er Shells lasteplattform og to rørledninger rammet av angrep.

Allerede er produksjonen av 100.000 fat olje stanset på grunn av tidligere angrep, og Shell har stengt ned et oljefelt med en produksjon på 115.000 fat olje som en foranstaltning.

Oljeprisen har skutt i været de siste dagene på grunn av den ustabile situasjonen rundt oljeeksporten fra Nigeria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere