*Nettavisen* Nyheter.

Vil storme Najaf-moskeen

Foto: EPA/Scanpix

Irakiske stridsvogner sto tirsdag kveld bare 400 meter fra Imam Ali-moskeen i Najaf. Regjeringen i Bagdad truet opprørerne på innsiden med at de vil bli drept dersom de ikke overgir seg.

- Med Guds hjelp skal vi gå inn i natt, sa en av de irakiske offiserene som opplyste at rundt 500 soldater fra den irakiske hæren har omringet moskeen.

Det er første gang styrker fra den irakiske hæren har nærmet seg moskeen og angitt et tidspunkt for når de vil gjøre alvor av trusselen om et stormangrep.

Vil forhandle
En talsmann for Moqtada al-Sadr og hans Mehdi-milits sa at de sjiamuslimske okkupantene er villige til å forhandle om en våpenhvile. Amerikanske fly, helikoptre og stridsvogner har beleiret og angrepet Mehdi-militsen i hele august, og hundrevis av mennesker er drept.

De irakiske styrkene rykket fram mot moskeen etter at amerikanske helikoptre tirsdag rettet nye angrep mot den store gravlunden ved siden av moskeen der Mehdi-militsen har opprettet hovedkvarter.

- Siste timer
- Vi er inne i de siste timene. I kveld vil de irakiske styrkene nå døren til helligdommen og kontrollere den, og vi ber Mehdi-militsen legge ned våpnene, sa forsvarsminister Hazim al-Shalaan på en amerikansk militærbase utenfor Najaf.

- Hvis de ikke legger ned våpnene, vil vi utslette dem, la han til.

Flere amerikanske stridsvogner sluttet seg tirsdag til beleiringsstyrkene og nye kamphandlinger tirsdag gjorde at flere bygninger tok fyr.

Tjukk, svart røyk steg til himmels tirsdag morgen etter at amerikanske fly forsøkte å knekke motstandsviljen til de sjiamuslimske militssoldatene med intense luftangrep.

Harde bakkekamper brøt ut på morgenkvisten, og skyting kunne høres flere steder i den krigsherjede byen som vanligvis har rundt en halv million innbyggere. Flere amerikanske bomber landet like ved Imam Ali-moskeen rett etter daggry, og minst seks hus ble ødelagt.

I Bagdad unnslapp to ministere hvert sitt bombeattentat med livet i behold, men fem livvakter ble drept og et titall mennesker ble såret.

©NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.