RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil straffe 16-åring med amputasjon

En domstol i Sudan har dømt en 16 år gammel gutt til såkalt kryssamputasjon, en av de mest barbariske formene for straff som finnes.

Mohamed Hassan Hamdan ble pågrepet i august sammen med fem voksne menn, mistenkt for å ha deltatt i et væpnet angrep i Darfur-regionen vest i landet. Alle de seks ble tiltalt for væpnet ran, men sa seg ikke skyldig etter tiltalen da saken kom opp for en spesialdomstol i Nyala, skriver NTB.

De fem mennene ble frifunnet, mens 16 år gamle Mohamed ble funnet skyldig og dømt til såkalt kryssamputasjon - amputasjon av høyre hånd og venstre fot.

- Tortur
Amnesty reagerer sterkt på dommen, som de betegner som en barbarisk form for tortur.

- Dette er tortur, og strider mot internasjonale konvensjoner som Sudan har ratifisert, slår den internasjonale menneskerettsorganisasjonen fast.

Amnesty viser blant annet til FNs barnekonvensjon, der det heter at «ingen barn skal utsettes for tortur eller annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

Sharialov
Sudans straffelov bygger delvis på islamsk sharialov, og pisking, amputasjoner og dødsstraff ved offentlig steining er ikke uvanlig.

Lemlesting ved såkalt kryssamputasjon er derimot uvanlig, og regnes som en av de strengeste straffene som finnes.

Mohameds advokat har nå anket dommen, og 16-åringens skjebne avhenger om han får sin sak prøvd på nytt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere