RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil straffe krigsforbrytere i Darfur

Sist oppdatert:
Etter påske kan det bli innført straffetiltak mot fire personer som har bidratt til Darfur-konflikten.

Storbritannia og USA ba onsdag om at det blir innført straffetiltak overfor fire personer som har hindret fredsarbeidet og begått brudd mot menneskerettene i den herjede Darfur-regionen i Sudan.

De to landene ønsker at det innføres sanksjoner mot fire sudanesere, ifølge nyhetsbyrået AP.

Storbritannia oversendte de en liste med de fire navnene til FNs sikkerhetsråd. Om sanksjonene blir satt i verk vil det være første gang FN innfører straffetiltak mot personer som har bidratt til konflikten.

Russland nøler
Om ingen av rådets medlemmer protesterer, trår sanksjonene i kraft mandag. Russland har allerede sagt de vil studere listen og advarer om at sanksjoner kan sette fredsprosessen i fare.

De fire navnene er ikke offentliggjort, men anonyme diplomatkilder sier det dreier seg om en representant for sudanesiske myndigheter, to opprørsledere og et medlem av den fryktede Janjaweed-militsen.

En FN-resolusjon fra mars i fjor godkjente å innføre reiseforbud og fryse finansielle midler til personer som hindrer fredsarbeidet, bryter menneskeretter eller er ansvarlige for militære overflyvinger i Darfur.

51 navn
Minst 180.000 personer har mistet livet i konflikten, de fleste som følge av sult og sykdom. Samtidig er mer enn to millioner mennesker tvunget til å flykte fra sine hjem.

Et FN-panel satt i fjor opp en liste med 51 navn, som de anbefalte å stille til ansvar for krigsforbrytelser. Så langt har sikkerhetsrådets medlemmer ikke klart å bli enige om hvem som eventuelt skal tiltales.

Tidligere fredssamtaler har ikke ført fram. Men det er uttrykt optimisme om at en ny runde samtaler som ble startet denne uka i Nigeria, kan bidra til en løsning i konflikten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere