*Nettavisen* Nyheter.

Vil styre landet som Putin

Dmitrij Medvedev lover å fortsette politikken til sin mentor Vladimir Putin.

03.03.08 06:51

Søndag kveld var det klart at han vant valget i Russland som forventet. Medvedev lå an til å få 68,19 prosent av stemmene da resultatene fra halvparten av valgdistriktene var klare kl 22 søndag.

Putin og Medvedev dukket overraksende opp på en rockekonsert på Den røde plass i Moskva, søndag kveld.

- Vi kan sikre den veien som Vladimir Putin har staket ut, og vi har alle muligheter til å klare det, sa Medvedev.

Putin hyllet sin etterfølger.

- Valget har funnet sted. Vår kandidat Dmitrij Anatoljevitsj Medvedev har en sikker ledelse, sa Putin i sin første kommentar etter valget.

På meningsmålingene før valget, har Medvedev ligget på 65 til 75 prosent.

Går til sak
Gennadij Sjuganov ligger an til å komme langt bak med 19,74 prosent av stemmene. Det er litt høyere enn forventet for kommunistlederen. Nasjonlisten Vladimir Sjirinovskij ligger an til å få 12,5 prosent av stemmene.

Nå varsler Sjuganov at han vil saksøke på grunn av valgjuks.

- Vi har bevis for valgjuks, og vi vil gå til retten, sier Sjuganov til nyhetsbyrået Tass.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

VALG: Russiske marinegaster fra Svartehavsflåten står i kø i et valglokale i havnebyen Sevastopol for å avlegge sin stemme i det russiske presidentvalget. Foto: GLEB GARANICH


Tilhører moderat fløy
Blakkisrud sier de neste ukene vil vise hvor mye reell makt Medvedev vil få. Han blir formelt innstilt til president i mai.

- Det som blir interessant i ukene som kommer er sammensetningen av regjeringen. Det er lett å vinne presidentvalget, men utfordringen kommer til å vinne valget reelt. Partiet spiller liten rolle – det er klaner og maktgrupper som driver politikken, sier Blakkisrud.

Medvedev kommer fra den liberale fløyen i partiet, mens sikkerhetstjenesten og folk fra forsvaret representerer en annen fløy.

Nikkedukke for Putin?
- Det blir en stor utfordring å ta steget opp og balansere disse gruppene. Men at han får med seg Putin, vil trolig gjøre dette lettere, sier Blakkisrud.

Medvedev har foreløpig ikke sagt mye om utenrikspolitikken, utenom å vise motstand mot Kosovos uavhengighet. Han har imidlertid lovet sosiale reformer i Russland, i tillegg til å fortsette å sikre den økonomiske veksten under Putin.

- Etter hvert som han befester makten, vil vi få vite hvor han vil ta Russland. Er han en nikkedukke for Putin? Det tror jeg ikke. Den reelle makten vil ligge hos Medvedev, sier Blakkisrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag