RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ta statsministerposten fra Allawi

Sist oppdatert:
Det religiøst konservative sjia-partiet som leder valgmålingene, gjør krav på statsministerstillingen i Irak.

Fungerende statsminister Iyad Allawi har USA i ryggen, men ser ut til å bli satt på sidelinjen i Irak-valget.

- Sjiaer vant statsministerposten, vi insisterer på den, og vi kommer ikke til å gi den opp, sier innenriksminister Hamed al-Bayati. Bayati er med i ledelsen til partiet the Supreme Council for the Islamic Revolution in Iraq (SCRI).

Tette bånd til Iran
SCIRI er igjen en hovedaktør i Den forente irakiske alliansen, en bred koalisjon bestående hovedsakelig av islamistiske partier, som har vunnet sterk støtte fra Iraks sjia-dominerte befolkning i årets valg . Det mindre partiet SCIRI har tette kontakter til prestestyret i Iran.

- Den forente irakiske alliansen har noen kandidater. Det hersker ikke full enighet om navnene, fordi man fremdeles diskuterer hvilke kvalifikasjoner statsministeren skal ha, sier Bayati.

Blant navnene på listen står Ibrahim Jaafari, leder av Dawa-partiet i alliansen, samt SCIRI-reprsentant og nåværende finansminister Adel Abdul Mahdi, og Ahmed Chalabi.

Kilder i koalisjonspartiet opplyser at Jaafari og Mahdi har større sjanse til å bli utvnent enn Chalabi, som har kommet på kant med Washington, og vært involvert i offentlige krangler med flere representanter for irakiske myndigheter.

Hardt slag for Allawi
Uansett vil en statsminister fra Den forente irakiske alliansen, være et hardt slag for den nåværene USA-støttede fungerende statsministeren Ayad Allawi.

Hva gjelder presidentstolen, mener SCIRI det er avgjørende at alle de tre største etniske og religiøse gruppene, sjiane, sunniene og kurderne, kommer til enighet om en kandidat alle kan stå bak.

- Dersom en kurder fikk presidentskapet, kunne en sunni-muslim bli utvnent til leder for den nye nasjonalforsamlingen, mener Bayati.

Valgene står om president- og statsministerrollen, samt 275 seter i den nye nasjonalforsamlingen, hvis viktigste oppgave er å få på plass en grunnlov innen utgangen av 2005.

Klar ledelse

De siste valgresultatene viste fredag at Den forente irakiske alliansen har en klar ledelse på konkurrentkandidatene, etter at 35 prosent av stemmene er talt opp.

Av de 3,3 millioner stemmene som var telt opp fredag kveld, gikk 2,2 millioner til storkoalisjonen. Koalisjonen er blant annet støttet av den muslimske lederen Ayatollah Ali Sistani.

The International Organization for Migration, som overvåket valg for eksil-irakere, opplyste fredag om at listen fra Den forente irakiske alliansen hadde oppnådd 36,15 prosent av 263.685 stemmer.

De foreløpige resultatene kommer fra ti av Iraks 18 provinser. Samtlige av provinsene der valgresultatene er klare er sjia-dominerte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere