RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil tvinge McCain til debatt

Sist oppdatert:
McCain vil avlyse. - Presidenter blir nødt til ta seg av mer enn en ting om gangen, svarer Obama.

Debatt, eller ikke debatt. Det er det seneste spørsmålet de to presidentkandidatene i USA har røket i tottene på hverandre om.

Bakteppet for uenigheten er den finansielle krisen. President George W. Bush vil i en tv-sendt tale onsdag kveld (natt til torsdag norsk tid) be om støtte til sin krisepakke for å få økonomien på fote.

Republikanernes John McCain opplyste onsdag at han ville ta en pause fra valgkampen på ubestemt tid for å dra til Washington å jobbe med den økonomiske krisen.

Les også: McCain utsetter valgkampen

Samtidig ba ham om en utsettelse av fredagens første debatt ansikt-til-ansikt mellom kandidatene.

Demokratenes Barack Obama befinner seg i Florida, og er tydelig klar for å møte sin motstander, svarte raskt at han ikke så noen grunn til å utsette debatten, melder Reuters.

Artikkelen fortsetter under videoklippet

264560

- Presidenter blir nødt til ta seg av mer enn en ting om gangen, svarte Obama: - Jeg planlegger debatt på fredag, la han til.

- Debatt som planlagt
Ifølge en uttalelse fra U.S. Commission on Presidential Debates vil fredagens debatt ved University of Mississippi gå som planlagt. I en uttalelse fra kommisjonen heter det at offentligheten er best tjent med at debatten går som planlagt.

McCain hadde natt til torsdag norsk tid, ikke svart på hvordan han stiller seg til avgjørelsen fra kommisjonen. Tidligere på dagen sa McCain at han ikke kom til å stille om kongressen fortsatt ikke hadde godkjent krisepakken som er foreslått fra Bush-administrasjonen.

Tidligere på dagen snakket de to kandidatene om en felles uttalelse, men McCain kom Obama i forkjøpet med å annonsere sin valgkamppause.

Ba partiene komme sammen
Bakgrunnen for at McCain ville konsentrere seg om økonomien er at det nåværende forslaget til en krisepakke til finansmarkedene møter motstand i kongressen.

- Vi må legge politikken til side, sa McCain.

Artikkelen fortsetter under videoklippet

264549

Han sammenlignet utfordringen USA står ovenfor med situasjonen etter 11. september-angrepene, og ba partiene jobbe sammen om å løse den økonomiske hodepinen.

Finansminister Henry Paulson har, i samråd med sentralbanksjef Ben Bernanke, gått inn for å kjøpe råtne lån for 700 milliarder dollar fra bankene.

Luktet stunt
McCains dramatiske avgjørelse om å utsette valgkampen, blir tolket som en forsøk å vise lederskap når som landet er kastet ut en økonomisk krise. Både Det hvite hus og det republikanske partiet roste McCains beslutning.

Demokratene luktet i stedet et politisk stunt:- Vi trenger et nytt lederskap, ikke en fotomulighet, sa senatets majoritetsleder, Nevada-demokraten, Harry Reid.

Samtidig viser meningsmålinger at et flertall mener Obama er bedre rustet til å takle det økonomiske uføret, enn McCain. En felles måling fra ABC News og Washington Post, holdt 52 prosent en knapp på Obama, mens bare 43 prosent vendte seg til McCain.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere