*Nettavisen* Nyheter.

Vil utvide Datadirektivet

Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX

Britiske myndigheter er de eneste i Europa som mener det planlagte Datalagringsdirektivet ikke er omfattende nok.

23.02.08 06:36

Alle passasjerer som reiser innenriks eller mellom EU-land risikerer å måtte gi fra seg omfattende personlige opplysninger dersom den britiske regjeringen får det som de vil.

Risikoprofiler
Den britiske regjeringen krever en omfattende sikkerhetslovgivning som gjør det mulig å hente inn blant annet mobil- og kredittkortnummer fra reisende. Opplysningene skal lagres i 13 år og brukes til «profilering» av mistenkelige personer. Målet er å opprette en risikoprofil.

Kontroversielle antiterrorlover er allerede under vurdering hos EU-kommisjonen. Planene omfatter innhenting av opplysninger på 19 punkter på alle flypassasjerer ut og inn av EU. I fjor inngikk EU en avtale med USAs sikkerhetsdepartement om utlevering av slike opplysninger til Washington om alle europeiske passasjerer som flyr til og fra USA.

Tog og båt
Storbritannia vil at disse opplysningene også skal hentes inn fra reisende med båt og tog, og på innenriksflyginger og internt i EU. Storbritannia ønsker også å utveksle slike opplysninger med tredjeland utenfor EU.

Britiske myndigheter skal være de eneste i Europa som ønsker at systemet skal brukes til mer enn å bare bekjempe terror og organisert kriminalitet, skriver avisa The Guardian.

Forslaget som er fremmet av Kommisjonen og har støtte fra regjeringsplan i de fleste EU-land har møtt kritikk fra borgerrettighetsforkjempere og eksperter på datalagring. De mener tiltakene er urimelig strenge og trolig også ineffektive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.