RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vill krangel om mennesker på Mars

(Nasa)
Tyske romfartsentusiaster krangler så busta fyker om jordboere bør bosette seg på Den Røde Planet, eller la den være i fred.

Tanken om jordiske kolonier er langt fra ny, men har tidligere mest vært forbeholdt science fiction-bøkene. Hvis teorien om at det finnes vann i form av is på planeten blir bekreftet, kan betingelsene for en slik bosetting være til stede.

Entusiastene i Tyskland ser for seg kolonier av små kapselformede hus med plass til fem personer i hver. Inne i kapslene kan de jordiske marsboerne bevege seg fritt omkring uten romdrakter, godt beskyttet mot den kalde, støvede og oksygenløse atmosfæren utenfor.

Ikke noe eventyr
Noen av entusiastene sammenligner en kolonisering av Mars med den hvite manns erobring av Det ville vesten, en sammenligning som neppe vil vekke begeistring blant USAs indianere. Mer sindige folk ser koloniseringen mer som en nødvendighet enn et eventyr.

De peker på den britiske vitenskapsmannen Stephen Hawkings spådommer om at et vedvarende klimaskifte på jorda kan tvinge menneskeheten til å flykte fra vår nåværende planet. Og da er Mars et nærliggende mål for flukten, sier Hawking.

Europeiske romforskere mener Hawkings syn kan ha mye for seg.

- Teknisk sett vil jeg tro at en kolonisering av Mars er mulig, det egentlige spørsmålet er om vi virkelig ønsker å gjøre noe slik, sier teknologiprofessor Ulrich Walter ved Münchens tekniske universitet.

Venting på retur
En romreise fra jorda til Mars vil ta mer enn 200 døgn, og returen kan ikke skje når som helst: De to planetene må stå i riktig forhold til hverandre, slik at Mars-farerne kan komme til å vente i opp til et år på tilbakereisen.

Selv om prosjektet er vanskelig, betrakter fagfolk på begge sider av Atlanteren en ferd til Mars som mulig. President George W. Bush har bedt USAs romfartsadministrasjonen NASA utrede nye bemannede ferder til månen så vel som om en ekspedisjon til Mars.

Andre eksperter har foreslått at drivhusgassene som de mener forårsaker oppvarming av jordas atmosfære, kan bidra til å omskape Mars. De kan kanskje brukes til å smelte isen der, slik at Den røde planeten blir grønn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere