Ville drepe paven - slipper fri

Mannen som skjøt pave Johannes Paul II i 1981 forlot fengsel torsdag etter å ha sittet mer enn 25 år for attentatet og drapet på en tyrkisk journalist.

12.01.06 09:15

Nasjonalistiske tilhengere av Mehmet Ali Agca jublet da bilen med attentatmannen trillet ut av portene i fengselet Kartal. Flere dusin politifolk holdt vakt, melder Associated Press.

Agca (48) ble sluppet fri fem år etter at Italia, der han satt 20 år i fengsel, benådet ham og utleverte ham til Tyrkia. Benådningen skjedde på oppfordring fra paven. I Tyrkia har han sonet en annen dom for ran og drap.

Agca skjøt paven da Johannes Paul II kjørte i en åpen bil på Petersplassen i Roma 13. mai 1981. Han ble arrestert kort tid etter.

Paven ble truffet i magen, venstre hånd og høyre hånd, men ble ikke truffet i vitale organer.

Messias
Agca har tidligere hevdet at han var Messias, men har aldri gjennomgått en grundig psykologisk test. Han hadde et kort møte med en psykiater i 1981, som erklærte ham for å være frisk nok til å møte for retten.

Mannen har oppgitt forskjellige grunner til hvorfor han forsøkte å ta livet av paven, blant annet anklager om en konspirasjon styrt av de hemmelige tjenestene til det kommunistiske Bulgaria og sovjetisk KGB. Ved en rettsak i 1986 klarte ikke påtalemyndighetene å bevise en slik sammensvergelse, melder Reuters.

Under rettsaken sin hevdet Agca at han var en reinkarnasjon av Jesus og at skytingen var oppfyllelsen av et profeti jomfru Maria fortalte til noen barn i Fatima, Portugal, i 1917. I år 2000 avslørte Vatikanet «Fatimas tredje hemmelighet», som mange mener forutsier attentatforsøket. Pave Johannes Paul II mente at Madonna-statuen i Fatima reddet livet hans.

Tilgitt
Paven tilga Agca offentlig fire dager etter skyteepisoden, og på nytt da han besøkte attentatmannen i fengsel i 1983. Agca sier selv at han ble kristen etter besøket.

På slutten av 70-tallet tilhørte Agca en høyreorientert militant gruppe i Tyrkia, og ble dømt til fengsel for drapet på en liberal avisredaktør i 1979. Han rømte fra et militærfengsel, kanskje med hjelp fra sympatisørerer i tyrkisk sikkerhetstjeneste. Tyrkiske myndigheter har alltid nektet for forbindelse med Agca og har avist ham som mentalt ustabil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.