*Nettavisen* Nyheter.

Ville drømmer blir sanne

Har du ikke vært på safari i Serengeti bør du knuse sparegrisen og komme deg av gårde.

15.11.07 13:28

(TANZANIA/SIDE2): Det gjorde jeg, og det er noe av det lureste jeg har gjort, i alle fall så langt i mine 26 år på denne jorden. Å oppleve safari i Serengeti og parkene rundt er nesten ubeskrivelig.

I løpet av mine fire dager på safari så jeg så mange bøfler, zebraer og dikdiker at jeg ikke hadde sjans til å holde telling.

Se bilder fra turen nederst i artikkelen

Jeg sov i telt midt i Serengeti, uten et eneste gjerde, og våknet av en løve som sto kanskje 50 meter fra meg og brølte sine beskjeder. Jeg har ingen problemer med å tro på at man kan høre en voksen løves brøl hele åtte kilometer unna! Det gikk gjennom de berømte både margene og beina.

Jeg har sett dyr jeg ikke visste fantes en gang, som sekretærfuglen. Halen likner på en penn og når den går høres det ut som når man taster på en skrivemaskin.

Jeg har sett alle de fem store, både elefant, bøffel, neshorn, løve og den lite oppmerksomhetssøkende leoparden. De har fått kallenavnet de fem store ikke på grunn av størrelsen, men fordi de er så vanskelige å fange. Derfor er leoparden på lista, og ikke flodhesten.

Serengeti

Nær parken ligger Olduvai-ravinen hvor mange av de eldste hominid–fossilene og gjenstander har blitt funnet.

Parken inngår i den nordlige safariruten, som også omfatter Lake Manyara nasjonalpark, Tarangire nasjonalpark, Arusha nasjonalpark og Ngorongoro naturvernområde.

Tanzania

Er et land på østkysten av Afrika. Det grenser til Kenya og Uganda i nord, Rwanda, Burundi og den Demokratiske Republikken Kongo i vest og Zambia, Malawi og Mosambik i sør. I øst ligger Indiahavet. Tanzanias hovedstad ble offisielt flyttet fra Dar-es-Salaam til Dodoma i 1996, men mange av styresmaktens kontorer ligger fortsatt i den gamle hovedstaden. Det bor 34,5 millioner mennesker i landet, hvor valutaen kalles T-shilling (for at den ikke forveksles med Kenyansk shilling) og hvor de offisielle språkene er swahili og engelsk.

Fakta: Wikipedia

Serengeti var Tanzanias første nasjonalpark, og er fredet. Den ligger nord i det afrikanske landet, mot grensa Kenya. Den er hele 14 763 km². Til sammenlikning er hele Vest-Agder fylke «beskjedne» 7 279 km²... Med andre ord, Serengeti er enorm!

Les mer om Serengeti her

Det er Serengeti som er best kjent, men rundt dette enorme slettelandskapet ligger både frodige Lake Manyara og vulkankrateret Ngorongoro. Det er faktisk så stort at man ifølge ryktene kan se det fra månen, og begge stedene yrer det av ville og eksotiske dyr. Rundt Ngorongoro bor det også mange masaier, og hver dag frakter de dyrene sine ned den meget bratte stien for å føre dem til vannet i krateret.

Les mer om Lake Manyara her

Les mer om Ngorongoro-krateret her

HVORFOR:

Safari i Tanzanias parker gir deg en uforglemmelig, ubeskrivelig og utrolig opplevelse, hvor man kommer ekstremt nært innpå noen av verdens vakreste, største og farligste dyr. Man får se dem i sitt eget habitat, hvor de lever akkurat slik de har gjort i tusener av år.

Klikk på bildet for å forstørre.

I denne campen midt i Serengeti overnattet vi, uten et eneste gjerde mellom oss og dyrene. Foto: Lene Gunvaldsen (TV 2 INTERAKTIV)

HVA:

På safarituren kjører man i en safaribil hvor taket kan åpnes, man har med seg egen guide, og man har også egen kokk. Alt etter hvor du drar, hvor mye du vil betale og hvor lenge du skal være borte så sover man enten på dyre lodges, billigere lodges eller i telt.

HVOR:

Det vanlige når man drar på safari er å reise fra byen Moshi, hvor de aller fleste safari-guidene holder til. Det finnes minst 20 forskjellige firmaer som tilbyr guidede turer. Jeg dro med Kessy Brothers, men de aller fleste som er der er nok gode og seriøse. Det vanligste er å bruke mellom fire dager og en uke på safari, om man vil få med seg selve Serengeti. Tar du tre dager eller mindre rekker du ikke kjøre helt inn til parken, men du kan allikevel oppleve andre parker som Lake Manyara som ikke er like langt å kjøre til. Du må ikke bestille før du ankommer, men det kan være lurt om du reiser i perioder hvor det er mange turister. Jeg bestilte tur tre dager før og det gikk fint.

NÅR:

Klimaet i Tanzania varierer fra varmt og fuktig på kysten til mer temperert klima i det høyereliggende sentrumet av landet. Tanzania har to regntider, en lang og tung fra mars til mai, og en kortere, lettere fra november til januar. Det kan være lurt å ikke legge safarituren til akkurat de periodene.

HVEM:

Alle kan og bør i utgangspunktet oppleve safari og selve Tanziania. Men, det er en lang flytur ned så det er kanskje ikke så lett for dem som ikke liker å fly. I tillegg består en safaritur mer eller mindre av sitte i en bil på ekstremt (!) humpete veier i opptil 13 timer om dagen, så blir du bilsyk er dette absolutt ikke noe for deg.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

HTML EMBED

HVORDAN:

Den enkleste måten å komme seg til Tanzania på er å dra til Amsterdam. Derifra kan man fly direkte til Dar es Salaam med flere selskaper, som KLM, Kenya Airways og British Airways. For å komme deg til Moshi fra Dar kan du enten leie bil og kjøre, ta buss eller fly videre med innenriksfly. Med buss tar turen cirka åtte timer.

PRIS:

Det kommer veldig an på når du skal dra og hvor lenge før du bestiller. Det beste er nok å søke litt rundt på forskjellige søkemotorer på nettet for å finne rimeligste billett. Jeg endte opp med å betale ca 12.000 for min, men er du heldig kan du få det ned i 8000.

For safari varierer prisene alt etter hvilket selskap du velger å bruke og hvor mange dere er. Vi var to og betalte 160 dollar per dag. Det inkluderer overnatting, mat (frokost, lunsj og middag) og inngang i parkene. Er du flere betaler du mindre.

PS: Husk at du ikke trenger visum for å komme inn, men ha 50 dollar i kontanter når du lander. Når du skal gjennom passkontrollen i Tanzania må du betale for et turistvisum.

PPS: Husk at du også må ta en del vaksiner før du drar. Ta kontakt med reisevaksinekontoret minst en måned før avreise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag