RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville opptøyer mot oljeprisen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Jorden rundt protesteres det mot oljeprisen, som svarer med å gå bananas.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i New York sendes den amerikanske lettoljen med over fire dollar til 133,21 dollar fatet og ny rekord.

NA24 - din næringslivsavis

Og jorden rundt er det store protester mot virkningen dette får på deres lommebøker.

Rasende fiskere
I Frankrike har flere hundre fiskere nå gått til voldsomme opprør mot opprørspoliti i Paris. De har blant annet kastet bluss mot politiet som beskytter landbruksdepartementet der industritopper har holdt samtaler med regjeringen. Så langt skal fire politimenn være skadet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De ti siste dagene har fiskerne blokkert veiene til havner, raffinerier og oljelagre. Ved hjelp av fiskebåtene har de blokkert havnene, som igjen har ført til at ferger har måttet stoppe opp.

Til og med fergene fra den engelske havnen Dover har blitt innstilt grunnet blokadene, noe som har ført til at store deler av varene må fraktes med lastebiler.

De franske fiskerne krever at myndighetene øker en allerede vedtatt treårig redningsplan for industrien på 310 millioner euro.

Tirsdag lovte president Nicolas Sarkozy fiskerne om hjelp knyttet til dieselavgiftene, som nesten har doblet seg til 0,7 euro per liter siden november.

Fiskerne krever at det skal fastsettes et øvre tak, de må betale for dieselen, på 0,4 euro per liter. Og fiskerne i det streikevante landet har ikke tenkt å lette på blokadene før de får det som de vil.

- Vi blir ved departementet til vi får det som vi vil. Vi tar med madrasser om vi trenger det, sier visepresidenten for landets fiskerikomité Mourad Kahoul, ifølge AFP.

USA krever handling
I USA har oljeprisen ført til rekordhøye bensinpriser, noe som er elendige nyheter for landets politikere.

Tirsdag godkjente Representantenes hus, med overveldende flertall, et lovforslag som gir landets justisdepartement tillatelse til å saksøke oljekartellet OPECs medlemsland for prissamarbeid og produksjonsbegrensning. Det er imidlertid lite sannsynlig at slike søksmål blir en realitet.

Les mer her: Til angrep på oljenasjoner

Toppsjefene for de fem største amerikanske oljeselskapene måtte onsdag stå foran kongressen og forklare situasjonen. Der sa presidenten i Shell Oil, John Hofmeister, at oljeprisene skal ligge mellom 35-65 dollar fatet. Ledere for de andre selskapene sa at den korrekte oljeprisen er på 90 dollar fatet, ifølge Bloomberg.

Senator Joe Lieberman har også kastet seg inn i kampen med et forslag om begrensning av råvarehandelen for store institusjonelle investorer, samt andre spekulanter, som bruker råvarespekulasjon som beskyttelse mot svingninger i andre investeringsinstrumenter.

Forslagene får stryk flere steder. Blant annet her.

I et forsøk på å redusere oljeprisen godkjente kongressen i forrige uke at leveransene til landets strategiske oljelagre midlertidig skal stanses.

Protester i Asia
I Indonesia har studenter begynt å protestere etter at landets finansminister kunngjorde onsdag at drivstoffprisene vil bli satt opp med et snitt på 28,7 prosent. Årsaken til prisoppgangen skyldes at de skyhøye oljeprisene truer med å øke landets budsjettunderskudd ytterligere.

Myndighetene i landet subsidierer drivstoffprisene betydelig.

I Pakistans hovedstad Lahore har det onsdag vært store protester mot de stigende oljeprisene og den økende inflasjonen.

Pakistans kostnader knyttet til oljeimport steg med 47 prosent til 8,67 milliarder dollari de ti første månedene av regnskapsåret som slutter 30. juni. Den skyhøye regningen utgjør også her en stor bekymring for landets økonomiske tilstand.

- Oljeimportregningen vil passere ti milliarder dollar innen utgangen av regnskapsåret på grunn av høye internasjonale priser og økende forbruk, sier analytiker Farhan Rizvi, ifølge Dow Jones Newswire.

Norge håver inn
Med den økte verdiskapningen på norsk sokkel er det oljefest i landet. Statens netto kontantstrøm, som er inntektene etter utgifter, anslås til 356 milliarder kroner bare i år.

Sammenlignet med det opprinnelige budsjett som ble lagt frem i fjor - for i år - er anslaget for netto kontantstrømmen økt med 54 milliarder kroner.

Dette utgjør netto en tredjedel av statens samlede inntekter, og er en økning på 40 milliarder kroner sammenlignet med i fjor.

- Den høye oljeprisen bidrar til at statens netto kontantstrøm fra aktiviteten på kontinentalsokkelen når rekordhøyder. Inntektene utgjør 80 000 kroner per nordmann, sa olje- og energiminister Åslaug Haga til NA24 i forrige uke.

Les mer her: Så stor er din oljeformue

Øker produksjonen
Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi sa på fredag at landet vil øke sin produksjon med rundt 3,3 prosent til 9,45 millioner daglige fat.

Økningen kom etter at George W. Bush landet i Saudi-Arabia for å ha samtaler med kong Abdullah om å øke oljeproduksjonen.

Ifølge Bloomberg har OPECs president Chakib Khelil sagt at produksjonsøkningen ikke vil dempe prisøkningen, fordi oljeprisen ikke har blitt drevet frem av tilgangen, men av den svake dollaren.

Ekspertene har tidligere uttrykt delte meninger om Saudi-Arabia kan øke produksjonen betydelig. Spesielt er det usikkerhet om hvor mye ekstra kapasitet landet har når det gjelder den letteste, mest attraktive ojlen som er mest etterspurt av raffineriene.

OPEC, som står for over 40 prosent av verdens produksjon, har på de tre foregående møtene sine vedtatt å holde tappekrana på stedet hvil.

- OPEC leker med ild. Mens de kanskje har rett fra et fundamentalt ståsted angående oljeprisen, vil det nå kreve mer enn ord fra dem for å føre prisene ned. Vi blir nødt til å se flere handlinger som Saudi-Arabia foretok, for å få ned prisene, sier Rick Mueller hos Energy Security Analysis, ifølge Bloomberg.

- Oljen skal høyere
Prisoppgangen på olje kommer etter at flere storbanker har hevet oljeprisestimatene de siste dagene på bakgrunn av forventninger om at stramheten på tilbudssiden vil fortsette i takt med høy etterspørsel.

- Det vi har her er en situasjon der essensen er at høyere priser ikke genererer større tilgang. Det vi må gjøre er å prise råvaren høyere til etterspørselen begynner å falle, rundt 150 dollar fatet, sier analytiker Paul Sankey hos Deutsche Bank Securities, ifølge Bloomberg.

Tirsdag kom Societe Generale SA og Credit Suisse med sine estimater, mens milliardæren T. Boone Pickens gjentok sitt anslag på 150 dollar fatet i år.

Oljeteamet i Credit Suisse hevet prisestimatet for 2008 fra 91 dollar fatet til 120 dollar. For neste år anslår Credit Suisse en oljepris på 110 dollar og for 2010 er estimatet på 115 dollar, mot tidligere 90 dollar.

Goldman Sachs analytiker Arjun N. Murti sa i en rapport 16. mai at man sannsynligvis vil se en oljepris på mellom 150-200 dollar per fat innen de to neste årene.

Les mer her: - Oljeprisen bekymrer

Blant oljeprisøkningens store tapere finner man flyindustrien. Det siste året har drivstoffutgiftene, som for mange flyselskap er den største utgiftsposten, steget med 84 prosent. På råvarebørsen i New York har også dette drivstoffet satt ny prisrekord.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere