RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville tvangsgifte sektmedlem

Pinsebevegelsen i Sverige er rystet over forholdene i den lokale menigheten i Knutby der norskfødte Helge Fossmo var forstander.

I et intervju i Sveriges Radio torsdag fortalte en anonym kvinne om sine opplevelser fra tiden hun var medlem av forsamlingen i Knutby. Foruten bruk av sterke virkemidler ved blant annet å true med at man havnet i helvete dersom man forlot menigheten, skal de også ha forsøkt å tvangsgifte kvinnen med et annet medlem.

–Sterk påvirkningskraft
Talsmann for pinsebevegelsen i Sverige, Sten-Gunnar Hedin, har sammen med lederen for det nasjonale eldsterådet gått ut offentlig og anbefalt at menigheten i Knutby legges ned i kjølvannet av at forstanderen er siktet for drap på sin egen kone. Det nasjonale eldsterådet har fått flere tilbakemeldinger fra utgåtte medlemmer som skildrer en lukket forsamling der de seks pastorene og en 38-årig kvinne har hatt sterk påvirkningskraft på medlemmene.

–Vi hadde tenkt å ta kontakt med menigheten i Knutby om en del andre forhold, men så kom denne tragedien, sier Hedin.

Vil bestå
Hedin forteller at det var mange forhold rundt forsamlingen som de mente ikke er forenlig med hvordan en pinsemenighet bør drives.

–Forsamlingen har vært lukket, det skal ikke en pinsemenighet være, sier Lars Ivar Nilssen som er leder for eldsterådet.

Derfor kan ikke riksrådet i Stockholm beordre Knutby menighet lagt ned. Torsdag gjentok de oppfordringen, men har bare møtt motstand fra forsamlingens egne medlemmer.

–Forsamlingen kommer til å bestå. Den bygger på tette vennskapsbånd og det kan man ikke tvinge noen til å bryte opp, sier pastor Kim Wincent i menigheten.

Han støttes også av Peter Gembäck, en annen av pastorene. Begge sier at de til tross for tillit til politiets etterforskning ikke vil kaste Fossmo fra rollen som forstander eller dømme ham før det foreligger en rettskraftig dom.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere