RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vin og øl reduserer demensrisiko

Foto: Art of Taste
Eldre kvinner som drikker et glass vin eller øl om dagen, har tjue prosent mindre risiko for å rammes av aldersdemens enn de som ikke rører alkohol, viser en fersk studie.

Studien som offentliggjøres i tidsskriftet New England Journal of Medicine omfatter drøyt 11.000 amerikanske sykepleiere i alderen 70 til 81 år. Disse ble med to års mellomrom testet på hvor mye de husker og evnen til å tenke.

Resultatet var tydelig. De som drakk begrensede mengder alkohol hver dag, et glass vin eller øl, klarte testene bedre enn de som ikke rørte alkohol, skriver Dagens Nyheter.

Høyere alkoholkonsum ga ikke den samme, positive effekten. Tvert imot viser andre studier at storkonsumenter av alkohol har forhøyet risiko for demens og andre sykdommer.

Forskerne tror forklaringen på den reduserte demensrisikoen kan være at alkoholen øker nivået av det gode kolesterolet i blodet (HDL) og samtidig reduserer det dårlige (LDL). Alkoholen påvirker i tillegg blodets koaguleringsevne og øker blodtilførselen til hjernen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere