RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vinner, men får ingen regjering

Foto: Scanpix/EPA
Sist oppdatert:
Valgdagsmålinger tyder på at det kan bli vanskelig for Thailands statsminister Thaksin Shinawatra å påberope seg fortsatt tillit i befolkningen.

Opposisjonen har boikottet valget som Thaksin har avholdt tre år før tiden i et forsøk på å dempe gatedemonstrasjoner som har pågått i flere uker. Kritikerne anklager Thaksin for maktmisbruk og korrupsjon.

Se gratis videoklipp på web-tv her

Opposisjonen har oppfordret velgerne til å stemme blankt, en strategi som ser ut til å ha lykkes i Bangkok, melder Reuters. Der skal blanke stemme ha utgjort majoriteten av stemmene. Men Thaksin står sterkt på landsbygda, og TRT vil trolig få et stort flertall i parlamentet – når og hvis det sammenkalles.

På grunn av boikotten vil flere av setene i underhuset i parlamentet bli stående tomme. I flere valgkretser hadde statsministerens parti, Thai Rak Thai (TRT, Thaier elsker thaier) ingen motkandidater. En kandidat må få 20 prosent av stemmene i en krets for faktisk å bli parlamentsmedlem.

I noen av kretsene vil ikke TRT-kandidaten få de nødvendige 20 prosentene, og der det heller ikke er noen motkandidater vil ikke kretsens mandat i parlamentet bli fylt. Dette er særlig aktuelt i den muslimskdominerte sørlige delen av landet. Der er telekommilliardæren Thaksin dypt upopulær, og det er lite sannsynlig at TRT-kandidater vil havne over sperregrensen.

Resultatet kan bli en konstitusjonell krise, ettersom loven krever at underhuset må være fulltallig for at en ny regjering skal kunne dannes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere