RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viseguvernør til Trump: - Du er en vits og en rasist. Gå av!

USAs president Donald Trump får kraftig kritikk for sin karakteristikk av land som Haiti og El Salvador. Viseguvernøren i California, Gavin Newsom (til høyre), kaller USAs president er en rasist.
USAs president Donald Trump får kraftig kritikk for sin karakteristikk av land som Haiti og El Salvador. Viseguvernøren i California, Gavin Newsom (til høyre), kaller USAs president er en rasist. (Reuters/AFP)
Sist oppdatert:
Viseguvernøren i California hardt ut mot Trumps påståtte utsagn om innvandrere. - Dette var ikke språket jeg brukte, sier Trump.

Uttalelsen president Donald Trump skal ha kommet med om innvandrere fra El Salvador, Haiti og flere afrikanske land vekker sterke reaksjoner.

Les også: «Hvorfor slipper vi inn folk fra drittland i stedet for Norge?»

- Du er en vits og en rasist, Donald J. Trump. Gå av! skriver viseguvernøren i California, demokraten Gavin Newsom, på Facebook torsdag.

Newsom fulgte opp på Twitter fredag og skrev følgende kommentar under en infografikk fra CNN som lister opp flere uttalelser i samme gate som Trump har gjort seg bemerket med, blant dem anklagen om at Barack Obama ikke var født i USA. «Hvis det går som en rasist, snakker som en rasist og opptrer som en rasist, så er det definitivt en rasist», skriver Newsom.

Les også: Erna Solberg scoret poeng fra start under toppmøtet med Donald Trump

Det var under et møte på presidentens kontor torsdag - dagen etter at han tok imot Norges statsminister Erna Solberg, at Trump skal ha blitt frustrert under diskusjoner om innvandringsspørsmål for land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske land, ifølge en sak fra The Washington Post.

Nevnte Norge

– Hvorfor lar vi alle disse folkene fra dritthøl-land komme hit, spurte Trump, ifølge to personer som er kjent med det som ble sagt under møtet.

Trump skal deretter ha sagt at han heller ønsker innvandrere fra land som Norge.

Trump skal også ha sagt at han ville være åpen for flere innvandrere fra asiatiske land fordi det kan hjelpe USA økonomisk.

Trump: - Ikke språket jeg brukte

Trump sier i en Twitter-melding fredag at han brukte et tøft språk i møtet, men avviser at det var dette språket han brukte.

Han fulgte opp med å skrive at han heretter kan bli nødt til å gjøre opptak fra møtene.

Trump skal også ha sagt at han ville være åpen for flere innvandrere fra asiatiske land fordi det kan hjelpe USA økonomisk.

California-senator Dianne Feinstein betegnet Trumps utsagn som avskyelig, mens kollega Kamala Harris twitret at immigranter skal føle seg velkommen i USA og vite at de ikke bare hører hjemme der, men også har bidratt til å bygge landet.

- Ikke noe annet ord man kan bruke

Også FNs høykommisær for flyktninger har rykket ut og kritisert USAs president:

- Hvis det er bekreftet, er det her snakk om sjokkerende og skammelige uttalelser fra USAs president. Beklager, men det er ikke noe annet ord man kan bruke om det enn «rasistisk», sa Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) til journalister i Genève fredag.

– Innvandrere bygget opp USA

Den afrikanske union (AU) reagerer også kraftig. AUs talskvinne minner Trump på at mange afrikanere «ankom USA som slaver». Hun sier også at uttalelsen er i strid med allment akseptert oppførsel og praksis. USA er «et globalt eksempel på hvordan migrasjon ga liv til et land basert på sterke verdier som mangfold og muligheter».

I Sør-Afrika har kringkasteren SABCs nyhetsanker Leanne Manas tatt i bruk humor i en melding på Twitter:

– God morgen fra det flotteste og vakreste drittlandet i verden!!!, skriver hun.

- Mest vulgære til nå

Uttalelsen, dersom det virkelig er slik Trump har formulert seg, er den mest vulgære han har kommet med siden han ble president, mener Olle Wästberg, Sveriges tidligere generalkonsul i New York og som også har vært generaldirektør for Svenska institutet.

– Dette forteller noe om hans vanlige mangel på dømmekraft når han griper fatt i og karakteriserer indirekte andre land negativt, noe som kan få diplomatiske konsekvenser. Dessuten sier det noe om hans tankesett ved at han ser på mennesker som grupper og ikke som individer, sier Wästberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere