Visestatsminister ut mot DNO

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

DNO må ha Bagdad-godkjennelse før selskapet kan ta ut olje fra Nord-Irak. Det sier visestatsminister Ahmad Chalabi.

01.02.06 14:59

- Oljen blir i jorda inntil DNO har en kontrakt godkjent av sentralmyndighetene i Bagdad, sier visesatsminister Ahmad Chalabi til nyhetsbyrået Reuters.

DNO søker mot Bagdad
- Vi har ikke startet forhandlinger ennå. DNO søker forhandlinger. De har muligens en avtale med kurderne, men de trenger en avtale med Bagdad for å lete, fortsetter Ahmad Chalabi.

Meldingen fra Reuters forårsaket at DNO raste til 53,50 kroner onsdag klokken 13.23, for så etter få minutter sprette rett opp igjen. DNO handles til 55,75 kroner.

Sjekk DNO-kursen her

TV 2 Nettavisen avslørte
For tre uker siden kunne TV 2 Nettavisen avsløre at det fortsatt er stor usikkerhet rundt DNOs avtale i Nord-Irak. Avtalen er inngått med det lokale, kurdiske selvstyret.

- Vi forstår ikke at DNO tør. Vi forstår ikke hva slags selskap DNO er når de investerer millioner av dollar uten å sørge for å ha regler som beskytter dem, sa talsmannen for den irakiske oljeministeren Ibrahim Bahr al-Ulum, Aasim Jihad, til TV 2 Nettavisen.

Jihad bekreftet TV 2 Nettavisens oppslag fra dagen før hvor en kilde plassert på aller høyeste politiske nivå i det irakiske oljedepartementet sår tvil om avtalen.

Kilde på aller høyeste nivå
- Det er riktig at utenlandske oljeselskaper kan ta direkte kontakt med regionale myndigheter i Irak, som de kurdiske selvstyremyndighetene. Men for at kontrakten skal være gyldig, må den først godkjennes av den irakiske nasjonalforsamlingen og regjeringen. Dette har ikke DNO gjort, sa kilden.

DNO falt i løpet av to dager med hele 15 prosent som følge av TV 2 Nettavisens avsløringer om den store politiske risikoen som hersker rundt utvinningen av olje i Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.