*Nettavisen* Nyheter.

Visste at disse to var uskyldig

Likevel fikk den amerikanske etterretningstjenesten dem dømt for drap. Les hvorfor her.

26.07.07 23:09

En føderal dommer bestemte torsdag at den amerikanske staten skal betale 101,7 millioner dollar i oppreisning til to menn og familiene til to andre som ble dømt og fengslet for et drap de ikke har begått, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge dommen visste den amerikanske etterretningstjenesten FBI at de fire dømte ikke sto bak drapet. Men informasjonen kom aldri ut i offentligheten, siden en FBI-agent selv var involvert i drapet.

I tillegg var det heller ikke vanlig i den tiden at føderale instanser (etterretningstjenesten) samarbeidet med lokale påtalemyndigheter.

FBI var selv innblandet
På slutten av 60 tallet ble Henry Tameleo, Louis Greco, Peter Limone og Joseph Salvati siktet og dømt til fengsel for å ha drept Edward Deegan i 1965. De fire mennene skal ha vært involvert i mafiavirksomhet i Boston.

Tameleo og Greco døde bak murene, mens Limone (73) og Salvati (75) ble frikjent i 2001 etter at myndighetene offentliggjorde hemmeligstemplet FBI-dokumenter som beviste at de ikke var innblandet i drapet.

Amerikanske USA-Today skriver at dommen mot de fire amerikanere baserte seg på forklaringen til Joseph Barboza, som anklaget fire uskyldige menn for å beskytte sin venn og FBI-agent Vincent Flemmi, som var involvert i drapet.

- 30 års urettferdighet
Dermed måtte Tameleo, Greco, Limone og Salvati betale prisen for myndighetenes harde innsats for å slå ned på mafiavirksomheten i de største amerikanske byene i den tiden, skriver den amerikanske avisen.

- FBIs feilgrep er den soleklare og eneste årsaken til denne feilslåtte dommen, sa distriktsdommer Nancy Gertner, ifølge AP.

Statsadvokaten argumenterte med at føderale myndigheter ikke kunne være ansvarlige for en straff når de ikke var pålagt å utveksle informasjon med lokale påtalemyndigheter.

- Det tok 30 år å avdekke denne urettferdigheten. Regjeringen sin påstand er absurd, svarte Gertner.

Ifølge dommen får Peter Limone 26 millioner dollar og Joseph Salvati 29. Familien til Henry Tameleo skal få 13 millioner dollar mens Louis Grecos pårørende vil få utbetalt 28 millioner dollar.

De fire mennenes 10 barn får hver 250.000 dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.