Gå til sidens hovedinnhold

Viste nærbilder av døende Diana

Amerikansk fjernsyn viste torsdag bilder av prinsesse Diana i vraket av bilen hun satt i da hun forulykket i 1997. Fotografiene ble vist til tross for protester om at sendingen krenket Dianas etterlatte.

De kornete og til dels uklare bildene i svart-hvitt motbeviser ifølge CBS flere av ryktene og påstandene som har svirret i lufta siden dødsulykken i Paris. Nyhetsbyrået AFP er ikke imponert, og karakteriserer CBS-programmet om Dianas siste minutter som gammel graut.

- Programmet inneholdt stort sett drøvtygging av de gamle konspirasjonsteoriene om Dianas død. Det inneholdt ikke noe nytt materiale som motbeviser den offisielle forklaringen på ulykken, skriver AFP.

Full
I den offisielle franske granskingsrapporten heter det at ulykken skyldtes at Dodi al-Fayeds sjåfør Henri Paul var full da han satte seg bak rattet, og at han kjørte altfor fort. Dodi var Dianas elsker, og både han og Henri Paul omkom i ulykken 31. august 1997.

CBS har forelagt den rettsmedisinske granskingen av Henri Pauls levninger for en amerikansk ekspert, som sier at Henri hadde minst tre ganger så mye alkohol i blodet som loven tillater. Han hadde dessuten tatt sterke medikamenter.

I CBS-programmet het det også at fransk politi gransket vraket av ulykkesbilen svært nøye, uten å finne tegn til sabotasje. Dodis far, forretningsmannen Mohamed al-Fayed, har lenge hevdet at britiske etterretningsagenter hadde "fikset" bremsene på bilen.

"Drapsofre"
Den styrtrike al-Fayed, som blant annet eier varemagasinet Harrods i London, tok torsdag sterk avstand fra programmet med de nærgående bildene av Diana.

- CBS kvier seg visst ikke for å vise nærbilder av drapsofre, sa han.

- De ønsker ganske enkelt å tjene penger på denne tragedien, sa al-Fayed ifølge BBC.

Få briter fester lit til al-Fayeds påstander om at Diana og Dodi ble drept av sikkerhetsfolk på ordre fra Buckingham Palace.

Britiske myndigheter innledet i januar i år en ny gransking av omstendighetene rundt Dianas død. Men likskuedommer Michael Burgess utsatte etter kort tid behandlingen av saken i 12 til 15 måneder, slik at eventuelle nye opplysninger ikke blir lagt fram før neste år.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene